Moody’s: Kvantitatívne uvoľňovanie vytvára v Európe bublinu na trhu s bývaním

, The Financial Times Foto: SITA

Analytici varovali, že 60 miliárd eur mesačne prostredníctvom programu kvantitatívneho uvoľňovania Európskej centrálnej banky by mohlo vytvoriť bublinu s nehnuteľnosťami na bývanie vo Veľkej Británii, Nemecku a Nórsku, informoval The Financial Times.

Rastúce ceny nehnuteľností a nákupy ECB spôsobili riziko cenových bublín na realitnom trhu. Bublina sa nafukuje hlavne vďaka rýchlym rastom cien vo veľkých mestách, ako je Londýn, Oslo a Mníchov, kde sú nehnuteľnosti stále viac nadhodnotené.

Program kvantitatívneho uvoľňovania priniesol podľa šéfa ECB Maria Draghiho lacné peniaze do európskeho hospodárstva prostredníctvom série nákupov dlhopisov. Európska ekonomika je ale nerovnomerná, krajiny južnej Európy, ako je Grécko, Španielsko, Taliansko a Portugalsku sú ešte stále v recesii, alebo sa im len nedávno podarilo z nej dostať.

Ale QE je podľa analytikov tupá zbraň: nové peniaze síce dostane do systému, ale ECB nemôže zabezpečiť, že úvery sú investované v oblastiach, kde to je aj najviac potrebné. Celkový efekt je, že sa tým znižuje úroková sadzba bánk na nulu, takže sú peniaze prístupné pre každého, kto si chce požičať peniaze, rovnako v dobrých ekonomikách, ako aj tých zlých.

A ľudia si neváhajú požičať, pokiaľ ide o kúpu domov v severnej časti Európy, keď sú úrokové  sadzby na hypotéky tak nízko, tvrdí sa v správe Moody's .


Priemerné nárasty cien nehnuteľností od roku 2010:   
Nórsko: 30 %   
Nemecko: takmer 25 %
Veľká Británia: takmer 15 %


Vo Veľkej Británii, v Londýne sa trh najviac prehrieva a hrozí realitné bublina. Priemerná cena domu tam dosiahla takmer 600 000 libier, a hypotéky sa ponúkajú v zhruba päťnásobku priemerného príjmu žiadateľa v Londýne, ako hovoria čísla národného štatistického úradu.

Súvisiace články

Aktuálne správy