Prvá aukcia ropných polí v Mexickom zálive priniesla skromný výsledok

Prvá aukcia ropných polí v Mexickom zálive, ktorá sa uskutočnila po vyše 80 rokoch aj za účasti zahraničných investorov, priniesla Mexiku len skromný výsledok. Informuje o tom agentúra DPA. V minulých dňoch sa predali len dve zo 14 ponúkaných ropných polí. Získalo ich konzorcium zložené z mexickej firmy Sierra Oil & Gas, britskej spoločnosti Premier Oil a amerického podniku Talos Energy.
Na aukcii sa zúčastnilo deväť potenciálnych investorov. O osem ponúkaných blokov neprejavil záujem ani jeden z nich. Za štyri bloky chceli zaplatiť menej, ako minimálne žiadala vláda. Očakávanú sumu nepriniesli ani dva predané bloky, ktoré sa nachádzajú na juhu Mexického zálivu pod morským dnom.
Ministerstvo energetiky pred aukciou vyhlásilo, že sa z ponúkaných blokov predá najmenej 30 %.
Čas, v ktorom sa uskutočnila prvá aukcia na ťažbu ropy aj so zahraničnými investormi, nebol pre krajinu výhodný. Cena strategickej suroviny na svetovom trhu zostáva nízka, a preto mnohé ropné spoločnosti znižujú investície do jej ťažby. Barel (159 litrov) mexickej ropy sa predáva v súčasnosti v priemere po 51,15 USD (46,46 eura). V porovnaní s rovnakým obdobím vlani cena barelu mexickej ropy klesla takmer o polovicu.
Prvé kolo predaja ropných polí bude pozostávať z piatich aukcií. Vláda vyčlenila do dražby 109 blokov. Vyjadrila nádej, že ďalšie aukcie budú pre ňu prínosnejšie.
Ťažba ropy v Mexiku od rekordnej úrovne, ktorá sa dosiahla v roku 2004, sústavne klesá. Vtedy sa jej spod dna Mexického zálivu dostávalo na povrch 3,4 milióna barelov denne (b/d). V súčasnosti sa jej dlhodobo ťaží v priemere len 2,3 milióna b/d. V ťažbe ropy predbehla Mexiko aj Brazília.
Štátny ropný koncern Pemex, ktorý zabezpečoval takmer 30 % príjmov rozpočtu republiky, nemal dostatok prostriedkov na investície a získavanie nových technologických zariadení, ktoré by umožňovali efektívnosť a zvyšovanie ťažby ropy a plynu. Podľa odborníkov Pemex zaostáva za konkurenciou desaťročia a jeho zaostávanie sa vytrvalo zväčšovalo.
Preto sa napokon musela uskutočniť v Mexiku ústavná reforma. Jej výsledkom bolo otvorenie petrochemického odvetvia krajiny aj pre zahraničných investorov. Na jej prínos si však Mexičania budú musieť ešte niekoľko rokov počkať.

Súvisiace články

Aktuálne správy