Vítame hlasovanie gréckeho parlamentu o potrebných reformách

Slovenské Ministerstvo financií (MF) SR ocenilo, že grécky parlament odsúhlasil balík reforiem potrebných na získanie tretieho balíka pomoci. „Vítame hlasovanie gréckeho parlamentu, aj keď je to tá ľahšia a jednoduchšia časť dohody, ktorú sme v pondelok dosiahli. Výzvy tu neustále sú a budú,“ uviedol v stanovisku pre médiá tlačový odbor rezortu financií.
MF SR však v budúcnosti nevylúčilo ďalšie problémy Atén. „Problémy môžu nastať v budúcnosti, keďže vláda, ako ukázalo hlasovanie, nemá väčšinu a rovnako je otázne, ako sa Grécko postaví k samotnej implementácii reforiem a opatrení, ktoré sú nevyhnutné,“ doplnilo ministerstvo.
Za prijatie potrebných reforiem v Grécku v tamojšom parlamente hlasovalo 229 zákonodarcov a 64 bolo proti. Súhlas parlamentu však premiérovi Alexisovi Tsiprasovi zabezpečili najmä opozičné strany. Takmer 40 poslancov jeho strany Syriza hlasovalo proti, a to vrátane bývalého ministra financií Janisa Varufakisa a ministra energetiky Panagiotisa Lafazanisa.
Súčasťou balíka opatrení, ktorý požadujú medzinárodní veritelia výmenou za finančnú pomoc Aténam, je zvyšovanie daní a ďalšie škrty vo výdavkoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy