Rast tržieb v priemysle spomalil v máji na 1,4 %

Výrazný rast tržieb zaznamenávajú naďalej podniky v stavebníctve.

Dynamika tržieb v slovenskom priemysle naďalej spomaľuje. Kým ešte v marci rástli tržby v priemysle na Slovensku dvojciferným tempom o 12,1 %, v máji to bolo už iba o 1,4 %. Oproti aprílu medziročný rast spomalil o 3,6 percentuálneho bodu. Vzrástli tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,7 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 5 % a v priemyselnej výrobe o 0,6 %. V ťažbe a dobývaní klesli o 3,6 %. Medzimesačne sa tržby za vlastné výkony a tovar v máji oproti aprílu znížili o 0,9 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, z odvetví samotnej priemyselnej výroby zaznamenali zvýšenie tržieb vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,6 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 41,6 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 2,1 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 0,9 % a vo výrobe elektrických zariadení o 11,3 %. Tržby klesli hlavne vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 28,2 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 6 %.

V rámci ostatných sektorov hospodárstva výrazne rástli tržby v stavebníctve, ktoré boli oproti máju minulého roka vyššie až o 17,7 % a stúpli aj na medzimesačnej báze o 4 %. V doprave a skladovaní tržby vzrástli o 2,2 %, pri medzimesačnom poklese o 0,8 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach naďalej medziročne rástli, keď v máji rast dosiahol 4 %. Medzimesačne boli vyššie o 1,4 %. Celkové tržby vo vybraných trhových službách sa medziročne zvýšili o 4,6 % a v máji oproti aprílu stúpli o 0,7 %.

Za prvých päť mesiacov tohto roka tak celkové tržby v priemysle vzrástli v porovnaní s májom 2014 o 5,7 %. Tržby stavebných subjektov sa dokonca v rovnakom období zvýšili až o 14 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 4,8 % a celkové tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 1,8 %. Päťmesačné tržby vo vybraných trhových službách vzrástli o 4,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy