Čínsky prepad akciového trhu: Politickí lídri, prečo mlčíte?

, qz Foto: SITA

Zatiaľ, čo tisícky čínskych investorov prišli o svoje úspory kvôli prepadu na akciových trhoch, vodcovia krajiny zostali akosi ticho.

Čínsky prezident Si Ťin-pching je v Rusku, zúčastnil sa na summite BRICS, a premiér Li Keqiang povedal len toľko, že Čína má "sebadôveru a schopnosť" vysporiadať sa s ekonomickými rizikami. Ani len nespomenul skutočnosť, že čínske akcie sa prepadli o 30 % v priebehu posledných troch týždňov. V súčasnosti sa čínske trhy otvárajú nižšie už tretí deň v rade, na poludnie sa už Shanghai Composite mierne zvýšil o 0,4 %, špekuluje sa o dodatočných stimulačných opatreniach zo strany centrálnej banky a regulátora bánk.

Investori sa už dávnejšie zaujímali o schopnosť vlády zasiahnuť a trh zachrániť, teraz sú však kvôli mlčaniu úradníkov frustrovaní. "Čína prežíva najväčší kolaps akciového trhu v vo svojej histórii, ale kde má svojich lídrov národa?" Komentuje situáciu istý investor na internetovom fóre Guba. Odvoláva sa na často opakovaný slogan z úst čínskeho prezidenta, že čínski občania potrebujú viac ekonomických príležitostí. "Boli sme plní nádeje pre tento" čínsky sen ", kto mu bude ale teraz veriť?, pýta sa bloger.

Iní sa domnievajú, že jedine vyhlásenie o podpore zo strany politických lídrov dokáže upokojiť paniku investorov. "Akciový trh je pod tlakom, lídri by mali zaujať stanovisko. Iba toto by dokázalo obnoviť  dôveru," píše bloger na internetovom fóre Tianya.

Niektorí hovoria, že mlčanie je zámerné. "Ak by sa situáciu rozhodli komentovať, bolo by to znamenie, že problém je naozaj vážny. A mohli by byť obvinení zo zasahovania do trhu," vyjadril sa zdroj blízky čínskemu vedeniu agentúre Reuters. Ďalší dodal, že "ak by išlo o skutočnú krízu, prezident Si Ťin-pching by bol nútený zrušiť svoju cestu."

Najväčšie nebezpečenstvo pre čínske vedenie predstavuje to, že pokles na akciovom trhu, ničí dôveru verejnosti smerom k vláde. "Ak vláda nedokáže tento akciový pád dobre ošetriť, obávam sa, že to nepostihne len amatérskych investorov z radov občanov, ktorí prídu o svoje ťažko zarobené peniaze, ale vláda tiež stratí svoju dôveryhodnosť a súdržnosť," napísal investor na Guba.

Súvisiace články

Aktuálne správy