Poľsko plánuje zníženie DPH, daň z príjmu sa nebude platiť do veku 30 rokov

Denník Gazeta Wyborcza uviedol, že vláda chce znížiť daň z pridanej hodnoty z 23 % na 22 % od roku 2016. Zároveň chce prijať výnimku, podľa ktorej by daň z príjmu neplatili ľudia vo veku do 30 rokov.

Zníženie poľskej dane z pridanej hodnoty (DPH) z terajších 23 % na 22 % plánuje vládna strana Občianska platforma (OP). Zároveň chce prijať výnimku, podľa ktorej by daň z príjmu neplatili ľudia vo veku do 30 rokov. Informoval o tom v stredu denník Gazeta Wyborcza. Poľsko zdvihlo DPH na úroveň 23 % v roku 2011, aby zvýšilo príjmy rozpočtu, keďže sa vtedy prehĺbila finančná kríza. Zníženie DPH o jeden percentuálny bod bude znamenať zníženie príjmov rozpočtu o zhruba 5 až 6 mld. zlotých (PLN), uviedla Gazeta Wyborcza.

Poľská vláda plánovala zníženie DPH na 22 % od roku 2017, ale rozhodnutie Európskej únie, že krajina už nie je v procedúre nadmerného deficitu, umožní Varšave znížiť daň o rok skôr, konštatovala Gazeta Wyborcza, ktorá citovala nemenovaný vládny zdroj. Poľská premiéra Ewa Kopaczová minulý mesiac uviedla, že zmiernenie fiškálnej kontroly krajiny zo strany EÚ chce využiť na zníženie daní.

Poľský minister financií Mateusz Szczurek v júni vyslovil predpoklad, že deficit verejných financií v roku 2016 klesne na úroveň 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Odhaduje sa, že v tomto roku bude deficit verejných financií Poľska vo výške 2,7 % HDP.

(1 EUR = 4,1949 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy