Shanghai napriek intervenciám stále klesá

Čínsky akciový index Shanghai Composite reagoval na správu o odstúpení gréckeho ministra financií Varoufakisa pádom z 3 975.21 na 3 775.91. Číňania tlačia na eurozónu, aby vyriešila problémy v Grécku, ktoré znepokojujú trhy a vyvolávajú na nich veľkú volatilitu.

Shanghai Composite Index pokračuje v poklese aj po vyjadreniach čínskych predstaviteľov, ktorí sa snažia o zlepšenie pozície tohto indexu. Čínska centrálna banka sa tuiež snaží o jeho rast, keďže znížila úrokové sadzby už štyrikrát od konca minulého roka, ďalej znížila aj povinné minimálne rezervy a aj súvaha banky sa neustále rozširuje kvôli úverom poskytovaným čínskym bankám.

Ak bude pokračovať klesajúci trend na čínskych akciách, bude to znamenať aj to, že vládne opatrenia na podporu akcií nie sú postačujúce. Taktiež môžeme vidieť zvyšujúci sa pákový efekt, ktorý môže ohroziť vládne opatrenia na zastavenie strmého pádu čínskych akcií. Obchodníci využívajúci páku stávkujú na ďalšie klesanie Shanghai Composite napriek intervenciám centrálnej banky, avšak dopomohlo tomu aj zmiernenie pravidiel ohľadom obchodovania na páku.

 

Čínsky akciový index Shanghai Composite stratil od 1.júna 21.80 % svojej hodnoty.

Zdroj: Bloomberg

 

Dnešné obchodovanie indexu na burze (+ 2.42 %)

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy