Siemens chce znížiť cenu veternej energie pod 10 centov za kWh

Energia z veterných parkov na otvorenom mori má byť už čoskoro konkurencieschopná aj bez dotácií. "Chceme do roka 2020 znížiť náklady na morskú veternú energiu pod 10 centov za kilowatthodinu," povedal šéf sieťovej divízie Siemensu Jan Michael Mrosik.

Energia z veterných parkov na otvorenom mori má byť už čoskoro konkurencieschopná aj bez dotácií. „Chceme do roka 2020 znížiť náklady na morskú veternú energiu pod 10 centov za kilowatthodinu,“ povedal šéf sieťovej divízie Siemensu Jan Michael Mrosik. S odvolaním sa na Frankfurter Allgemeine Zeitung o tom informovala agentúra DPA.
V nasledujúcich ôsmich rokoch dostanú energetické spoločnosti na každú kilowatthodinu energie dotáciu 19 centov, čo je podstatne viac, než stojí energia na energetickej burze. Siemens chce do roku 2020 znížiť investičné náklady na budovanie veterných parkov na otvorenom mori o 30 až 40 %.
„Platformy budú menšie a účinnejšie,“ povedal Mrosik. Okrem toho koncern stavil na premenu zelenej energie za účelom prepravy na veľké vzdialenosti na jednosmerný prúd. Týmto spôsobom sa podstatne znížia straty a len tak sa dosiahne hospodárnosť veterných parkov, ktoré sa často nachádzajú až 80 km od pobrežia.

Súvisiace články

Aktuálne správy