Eustream má záujem o konštruktívne riešenie reverzného toku plynu na Ukrajinu

Slovenský prepravca plynu Eustream rozumie snahe Ukrajiny o plne štandardnú prevádzku na svojej hranici a má záujem na konštruktívnom riešení situácie. Reaguje tak na list ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka adresovaný orgánom EÚ. Kyjev tvrdí, že dohoda medzi Eustreamom a ruským koncernom Gazprom, ktorá zabraňuje reverznému toku plynu späť na Ukrajinu, porušuje legislatívu Európskej únie (EÚ).
Riešením tejto situácie by bolo podľa slovenskej firmy rokovanie medzi Ukrajinou, Európskou komisiou, Gazpromom a Eustreamom v zmysle minuloročnej dohody z Veľkých Kapušian. „Eustream je pripravený pristúpiť k týmto rokovaniam a v maximálnej miere podporiť ukrajinskú stranu, súčasne ale musí brať do úvahy svoju zodpovednosť za zaistenie prepravy plynu do množstva štátov Európskej únie,“ konštatuje v stanovisku hovorca firmy Vahram Chuguryan.
Zároveň upozornil, že sťažnosť Ukrajiny na prepravný kontrakt Eustreamu s ruskou stranou je neopodstatnená. Prevádzka meracej stanice totiž nie je upravená v tejto zmluve, ale v samostatných kontraktoch upravujúcich technické podmienky prepravy.
Ukrajina má v súčasnosti k dispozícii fyzický reverzný tok cez plynovod Vojany-Užhorod (Budince), pripomenul Chuguryan. Jeho celková kapacita je 40 miliónov kubických metrov (m3) denne, ukrajinská strana ho pritom využíva len na polovicu.
„Eustream má veľký záujem na konštruktívnom riešení situácie a pri svojom konaní sa dôsledne drží práva EÚ a svojho poslania, ktorým je bezpečná a spoľahlivá preprava zemného plynu,“ dodal Chuguryan.
Ukrajina sa snaží obmedziť energetickú závislosť od Ruska a v rámci týchto snáh opakovane žiadala Slovensko, aby umožnilo reverzný tok cez jeden zo štyroch plynovodov na prepojovacích bodoch Užhorod – Veľké Kapušany na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Eustream to však odmietol a ako dôvod uviedol dohodu s exportnou divíziou Gazpromu, informovala v utorok (23.6.) agentúra Reuters.
„Výsledkom je, že ukrajinské a európske energetické spoločnosti nemôžu využívať túto plynovú prípojku. Tento zdedený kontrakt medzi Eustreamom a Gazprom Exportom predstavuje priame porušenie legislatívy EÚ,“ uvádza sa v liste Jaceňuka najvyšším predstaviteľom únie, ktorý má Reuters k dispozícii.

Súvisiace články

Aktuálne správy