Veritelia podľa Tsiprasa odmietajú návrh Atén

Predstaviteľ Európskej únie oboznámený s rokovaniami však uviedol, že rozhovory s Gréckom o poskytnutí financií výmenou za balíček reforiem stále pokračujú

Grécky premiér Alexis Tsipras zaútočil na postoj „istých“ veriteľov a označil ho za „čudný“, pretože odmietli návrhy Atén na preklenutie rozpočtového schodku. Povedal to v stredu predstaviteľ gréckej vlády. Tsipras sa podľa neho takto vyjadril pred odchodom do Bruselu na stredajšiu schôdzku so šéfmi troch gréckych veriteľských inštitúcií, a to Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu.

Grécky vládny predstaviteľ však neuviedol, na ktoré návrhy Tsipras poukazoval a ktorá z troch veriteľských inštitúcii podľa neho privádza rokovania na mŕtvy bod. „Nikdy predtým sa nestalo, že by sa kompenzačné opatrenia neakceptovali. Ani v prípade Írska, ani v prípade Portugalska. Nikde!“ citoval grécky predstaviteľ Tsiprasa. „Tento čudný prístup môže znamenať iba dve veci. Buď nechcú dohodu, alebo slúžia špecifickým záujmom v Grécku,“ citoval premiéra.

Predstaviteľ EÚ oboznámený s rokovaniami však v stredu uviedol, že rozhovory s Aténami o poskytnutí financií výmenou za balíček reforiem stále pokračujú. „Nič sa nezrútilo, rokovania pokračujú,“ konštatoval. Trhy na vyhlásenie z Grécka zareagovali nervózne. Európsky akciový trh vymazal časť tohtotýždňových ziskov, aténsky akciový index klesol o 3,6 % a index gréckeho bankového sektora oslabil o 7,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy