Slovensko urobilo veľký pokrok pri zaistení energetickej bezpečnosti

Slovensko sa poučilo z plynovej krízy v roku 2009 a urobilo veľký pokrok pri zaistení energetickej bezpečnosti. Pomohli mu reverzné toky plynu a regionálne prepojenia plynovodov. Povedal v rozhovore pre TASR v rámci medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.
„Reverzným tokom Slovensko pomáha aj Ukrajine. Prepojenie s Maďarskom je veľký vklad do posilnenia regionálnej energetickej bezpečnosti. Vďaka spojeniu s českou plynovodnou sústavou je možné získať aj nórsky plyn. Dôležité bude aj pripravované prepojenie s Poľskom, kde onedlho spustia terminál so skvapalneným plynom (LNG) vo Swinoujsćii, čo vlastne otvára globálny trh s LNG a možnosť si získať plyn aj tam,“ zdôraznil Šefčovič s tým, že celkovo je situácia v EÚ lepšia ako v minulosti s prepojeniami, reverznými systémami a lepším využitím zásobníkov plynu. „Ak by došlo k hlbšej kríze, prerušeniu dodávok z Ruska, Európa by vydržala aj šesť mesiacov. Stále však platí, že musíme mať viacero dodávateľov a nielen viacero trás, po ktorých prichádza plyn,“ konštatoval Šefčovič.
Posilnenie energetickej bezpečnosti súvisí aj s konceptom Energetickej únie. Tá bola, podľa Šefčoviča, prijatá členskými štátmi EÚ pozitívne. „Pred tromi rokmi som si nevedel predstaviť, že budeme hovoriť o Energetickej únii, lebo to bola doména členských krajín, kde zdôrazňovali národný prístup, národné špecifikum. Ekonomická kríza a obavy z hľadiska energetickej bezpečnosti vyniesli túto tému medzi najvyššie priority v rámci EÚ,“ dodal podpredseda EK.
Projekt Energetickej únie už prechádza do fázy implementácie, najmä v legislatívnej oblasti. „V lete príde prvá časť avizovaných zmien, kde budeme prezentovať naše myšlienky, ako je potrebné zmeniť dizajn trhu s elektrickou energiou. Prezentujeme aj predstavy, ako posilniť postavenie spotrebiteľov na trhu, ako môžu využívať nové technológie, aby sa mohli rozhodovať od koho budú energiu kupovať, za aké ceny a v akom časovom pásme počas dňa. Prídeme aj s návrhom zmeny obchodovania s emisiami,“ uviedol Šefčovič, ktorý považuje za dôležité aj aktivity v diplomatickej rovine.
„Veľmi intenzívne rokujeme s členskými krajinami, ako zaistiť energetickú bezpečnosť v juhovýchodnej Európe. Snažíme sa, aby každá krajina v nej mala v dohľadnom čase prístup aspoň k trom rôznym zdrojom plynu. Pre túto časť Európy je to veľký problém,“ uzavrel Šefčovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy