G.Gál: Navrhujeme koniec zdierania a likvidácie živnostníkov a …

STANOVISKO: G.Gál: Navrhujeme koniec zdierania a likvidácie živnostníkov a stredných podnikovBratislava 19. júna (TASR) – V zákone o verejnom obstarávaní sa sankčné mechanizmy musia sprísniť, aby sa subdodávatelia nedostávali do druhotnej platobnej neschopnosti. Kým firma realizujúca verejnú zákazku, drobných živnostníkov či stredné podniky riadne nevyplatí, tak by podľa aktuálneho návrhu Most-Híd, bola z verejného obstarávania nekompromisne vyradená.
Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál chce v zákone o verejnom obstarávaní zásadnú zmenu, ktorou sa má zabrániť likvidácii subdodávateľov pri verejných zákazkách. „Navrhujem, že kým firma podieľajúca sa na verejnej zákazke svojich subdodávateľov, ktorými sú najmä drobní živnostníci či stredne veľké podniky, riadne nevyplatí, bude z ďalších verejných obstarávaní nekompromisne vyradená. To, by zabezpečilo lepšiu ochranu subdodávateľov participujúcich na zákazkách zadaných na základe zákona o verejnom obstarávaní, a zároveň, by si firmy pri uchádzaní sa o verejné zákazky oveľa zodpovednejšie prehodnotili svoje finančné možnosti,“ vysvetlil poslanec strany Most-Híd.
„Zákon o verejnom obstarávaní síce obsahuje sankčné mechanizmy, prax ale, bohužiaľ, ukázala, že sú nedostatočné,“ vysvetlil Gábor Gál, ktorý v tejto súvislosti upozorňuje na nutnosť reagovať na neustále zhoršovanie sa platobnej disciplíny podnikateľských subjektov. „Zákon by mal v čo možno najväčšej miere chrániť subdodávateľov, ktorým ako živiteľom rodín v súčasnosti často hrozí, že sa dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti. Ak im veľké firmy podieľajúce sa na verejných zákazkách nevyplatia za vykonanú prácu dohodnutú odmenu, má to pre nich neraz likvidačné následky. Nedávne prípady Doprastavu či Váhostavu sú toho bolestivým príkladom,“ pripomína poslanec NR SR za Most-Híd.TASR informovala tlačový tajomník strany Most-Híd Gabiel Gilányi.

Súvisiace články

Aktuálne správy