Most-Híd chce skoncovať so zdieraním živnostníkov

Kým firma podieľajúca sa na verejnej zákazke riadne nevyplatí drobných živnostníkov či stredné podniky, tak by podľa návrhu Gábora Gála bola z verejného obstarávania jednoznačne vyradená

Most-Híd chce skoncovať so zdieraním živnostníkov a stredných podnikov. Poslanec za Most-Híd Gábor Gál tak v rozprave vysvetlil ciele svojej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorou sprísňuje sankčné mechanizmy, aby sa subdodávatelia nedostávali do druhotnej platobnej neschopnosti. Kým firma podieľajúca sa na verejnej zákazke riadne nevyplatí drobných živnostníkov či stredné podniky, tak by podľa návrhu bola z verejného obstarávania jednoznačne vyradená.

 

Gál chce takto zabrániť likvidácii subdodávateľov pri verejných zákazkách. „Vyraďovanie nezodpovedných firiem, ktoré neplatia, by zabezpečilo lepšiu ochranu subdodávateľov participujúcich na zákazkách zadaných na základe zákona o verejnom obstarávaní. Zároveň by si firmy pri uchádzaní sa o verejné zákazky oveľa zodpovednejšie prehodnotili svoje finančné možnosti,“ argumentoval poslanec strany Most-Híd.

Platný zákon o verejnom obstarávaní podľa neho síce obsahuje sankčné mechanizmy, prax ale ukazuje, že sú nedostatočné. „Zákon by mal v čo možno najväčšej miere chrániť subdodávateľov, ktorým ako živiteľom rodín v súčasnosti často hrozí, že sa dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti. Ak im veľké firmy, podieľajúce sa na verejných zákazkách, nevyplatia za vykonanú prácu dohodnutú odmenu, má to pre nich neraz likvidačné následky. Nedávne prípady Doprastavu či Váhostavu sú toho bolestivým príkladom,“ uzavrel Gál.

Súvisiace články

Aktuálne správy