Francúzska ekonomika sa podľa štatistického úradu zotavuje

Vo svojej aktualizovanej prognóze francúzsky štatistický úrad INSEE predpokladá, že francúzska ekonomika v tomto roku posilní o 1,2 %. Motorom ekonomického rasti bude predovšetkým spotreba domácností a vyšší export.

Francúzska ekonomika posilní v druhej polovici tohto roka dostatočne na to, aby sa zastavil rast nezamestnanosti, pričom miera nezamestnanosti v krajine dosahuje 10 %. Predpokladá to francúzsky štatistický úrad INSEE. Vo svojej aktualizovanej prognóze INSEE odhaduje, že francúzska ekonomika v tomto roku posilní o 1,2 %. Motorom ekonomického rasti bude predovšetkým spotreba domácností a vyšší export.

 

Po nečakanom hospodárskom raste o 0,6 % v prvom štvrťroku by francúzska ekonomika mala v druhom a treťom štvrťroku medzikvartálne posilniť zhodne o 0,3 % a v štvrtom štvrťroku o 0,4 %. Za celý rok by mala ekonomika podľa INSEE v priemere vzrásť o 1,2 %.

To by malo podľa štatistického úradu stačiť na to, aby sa miera nezamestnanosti na území samotného Francúzska zastavila na hodnote 10,1 %. Po zohľadnení zámorských území by mala byť miera nezamestnanosti na úrovni 10,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy