Porsche dnes dokáže zarobiť pre Volkswagen viac, než samotná značka VW

, qz Foto: SITA

Keď Volkswagen získal Porsche v roku 2012, automobilka z Wolfsburgu mala dôvod chodiť so zdvihnutým nosom. Akvizícia ukončila niekoľko rokov trvajúcu bitku o zlepšenie svojej pozície skupovaním ďalších firiem. Nakoniec zvíťazil Volkswagen.

Akvizícia Volkswagenu sa automobilke Porsche nepodarila a stuttgartská firma sa dostala do vážnych finančných problémov. Nakoniec sa sama stala akvizičným cieľom Volkswagenu. Skončil sa šesťročný súboj o to, ktorá spoločnosť pohltí tú druhú.

To však neznamená, že to manželstvo sa dá označiť za šťastné. Stačí sa pozrieť na zúfalý pokus Ferdinanda Piëcha, vnuka Ferdinanda Porscheho. Keď ho odmietli za predsedu kombinovanej skupiny, snažil sa „vysáčkovať“ svojho soka, šéfa Volkswagenu, Martina Winterkorna.

Drámu ale nakoniec zatienil rýchly rast Porsche. V posledných troch rokoch sa prevádzkový zisk firmy poriadne vyšplhal, ale vlajková loď skupiny, značka VW sa vybrala opačným smerom. Vlani sa po prvýkrát podarilo Porsche zarobiť viac peňazí než VW a to aj napriek tomu, že VW predal 25 krát viac automobilov, až 4 600.000 oproti  187 000.

Podľa analytika z IHS, Tima Urquharta, je Porsche na dobrej ceste, aby svoj triumfálny úspech zopakovalo aj tento rok. "Porsche je na dobrej na cieľ predať viac ako 200 000 kusov svojich áut v roku 2015 a bude bezpochyby generovať podstatne väčší prevádzkový zisk než to bolo vlani, mslo by to byť vo 2,7 € miliárd eur," povedal. VW si vlani pripísal zisk vo výške 2,5 miliardy eur.


 

Čo je hnacou silou pre tento nárast predaja u Porsche? Asi kompaktné SUV. Porsche bola jednou z prvých luxusných automobiliek, ktorá sa rozhodla ísť aj do segmentu športových úžitkových vozidiel, Je to niečo, čo by mal mať v ponuke každý lepší výrobca, vrátane Volkswagenom vlastneného Lamborghini.

Macan je pravdepodobne najpredávanejší model od Porsche v tomto roku, analytici z IHS si myslia, že predaj tento rok dosiahne 78 000 vozidiel, v porovnaní s prognózou 67 000 pre väčšie SUV Cayenne.

Súvisiace články

Aktuálne správy