Suma 21,06 mil. eur z výsledku SPF pôjde na mimorozpočtový účet MPRV

Slovenský pozemkový fond (SPF) dosiahol za rok 2014 kladný hospodársky výsledok vo výške 23,06 milióna eur. Suma 21,06 milióna eur z vlaňajšieho výsledku fondu pôjde na mimorozpočtový účet Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, z toho 8 miliónov eur sa má použiť na financovanie bežných výdavkov kapitoly agrorezortu v roku 2015. Vyplýva to z účtovnej závierky SPF k 31. decembru 2014 a z návrhu na zúčtovanie hospodárskeho výsledku za minulý rok, ktoré dnes odobrila vláda.
Vládny kabinet zároveň rozhodol, že 2 milióny eur z vlaňajšieho hospodárenia SPF sa má účelovo vyčleniť pre MPRV na financovanie zabezpečenia projektov pozemkových úprav a na financovanie dane z pridanej hodnoty k projektom pozemkových úprav.
SPF je právnickou osobou, ktorá spravuje vymedzené poľnohospodárske a lesné nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu. Môže najmä bezodplatne prevádzať nehnuteľnosti z vlastníctva štátu do vlastníctva reštituentov na účely reštitučných náhrad, odplatne prevádzať majetok na účely privatizácie, predávať pozemky a poskytovať náhradné pozemky na účely usporiadania vlastníctva v zriadených záhradkárskych osadách, ako aj prenajímať nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy