Brusel chce spoločné dane pre EÚ: Skoncujeme s firemnými výhodami aj s daňovými rajmi

, iHNed Foto:SITA

Európska komisia chce presadiť historickú zmenu v daňových pravidlách. Cieľom je, aby spoločnosti platili dane vo všetkých štátoch, kde vytvárajú svoj zisk, a aby sa nemohli plateniu daní vyhýbať.

Ak všetko pôjde podľa plánu, skončí napríklad írsky daňový raj pre Apple , kde firma vďaka takzvanej sladkej dohode s vládou odvádza len dve percentá zo svojho európskeho zisku. "Prístup, ktorý ku zdaneniu právnických osôb zaujímame dnes, už nezodpovedá realite," citujú eurokomisára pre hospodárske záležitosti a dane Pierra Moscoviciho české Hospodárske noviny.

Plán Európskej komisie má dva kroky. Prvým bude vytvorenie spoločného daňového základu vo všetkých štátoch EÚ. Zjednotí sa teda to, čo bude možné z daní odpočítať a čo už nie. Druhým krokom má byť "spoločný konsolidovaný základ dane z príjmov právnických osôb". To by znamenalo, že každá firma najskôr spočíta príjmy zo všetkých štátov, v ktorých podniká, a na ne použije jednotný základ dane. Zisky potom podľa kľúča, ktorý bude brať do úvahy množstvo zamestnancov alebo kapitálu, rozdelí medzi jednotlivé krajiny, ktoré túto časť zdania podľa sadzby dane, ktorú si sami určili.

Pierre Moscovici
Už nebude výhodné sťahovať sídla firmy do krajín, ktoré mali doteraz základ dane malý. A už vôbec nebude možné uzatvárať špeciálne dohody, ktoré by základ dane ďalej znížili.

Kritici ale poukazujú na to, že sa to dotýka suverenity štátov a že nie je príliš pravdepodobné, že sa jej budú chcieť krajiny vzdať, hoci teraz je kvôli škandálom s daňami veľkých korporácií "šanca väčšia ako kedykoľvek predtým". Otázkou ale je, či sa neobjaví nejaký malý štát, ktorý kvôli iným záujmom celú vec pochová. Veľkou neznámou zostáva aj to, ako by sa spoločný celoeurópsky základ dane premietol na rozpočtoch jednotlivých štátov. Podobný nápad už ale pred štyrmi rokmi nevyšiel. "Skrachovalo to na tom, že štáty neboli schopné dohodnúť sa na správnom kľúči, podľa ktorého by sa mali zisky do krajín rozdeľovať. Stále to vychádzalo, že bohatšie krajiny by na tom boli lepšie," uviedol diplomatický zdroj blízky vtedajším konaniam. Aj preto chce komisia ku "konsolidovanému" zdaneniu dôjsť postupne.

Súvisiace články

Aktuálne správy