Rakúsky kancelár W. Faymann podporil Grékov v spore s veriteľmi

Rakúsky kancelár Werner Faymann prejavil solidaritu s Grékmi a postojom gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa pred dnešným stretnutím s gréckym premiérom v Aténach. V úsilí zmierniť súčasné napätie medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi dal najavo, že Gréci potrebujú v terajšej ťažkej situácii podporu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Faymann, ktorý zaujal voči Grécku relatívne zhovievavý postoj, uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ORF, že Atény musia plniť svoje sľuby, ktoré dali v súvislosti so záchrannými úvermi, no potrebujú podporu, aby sa dokázali v eurozóne udržať.
„Je tu niekoľko návrhov, a aj zo strany veriteľských inštitúcií, ktoré ani podľa mňa nie sú úplne v poriadku,“ povedal rakúsky kancelár. „Vysoká nezamestnanosť, veľký počet ľudí bez zdravotného poistenia a na to rast dane z pridanej hodnoty na lieky. Ľudia v takejto ťažkej situácii to nemôžu pochopiť,“ dodal.
Podľa médií sa Faymann snaží zmierniť konflikt, ktorý vypukol medzi gréckou vládou a Európskou komisiou za, ako uviedol Brusel, zavádzanie ohľadne požiadaviek veriteľov voči Grécku. Najnovšie sa ozval aj inak zmierlivý predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý skritizoval Tsiprasa za zavádzanie gréckych voličov v súvislosti s tým, čo veritelia Grécku v rámci reforiem navrhujú.
Podľa Faymanna ostré slová a útoky nikdy neprispejú k vyriešeniu problému a najdôležitejšie momentálne je „vyhnúť sa katastrofe“.

Súvisiace články

Aktuálne správy