Zomrel miliardár s hráčskym inštinktom, boxer a kasínový magnát z Las Vegas

, ČTK Foto: SITA

Potomok chudobných arménskych prisťahovalcov nevychodil ani základnú školu. Vypracoval sa v boháča s imaním vo výške 100 miliárd korún.

Vo veku 98 rokov zomrel americký investor a kasínový magnát Kirk Kerkorian, ktorý pôsobil v zábavnom, automobilovom aj leteckom priemysle. Oznámil to hovorca prevádzkovateľa kasín MGM Resorts International, čo je podnik, ktorý Kerkorian zakladal a ktorého bol najväčším akcionárom. Kerkorian zomrel v pondelok večer v Los Angeles po krátkej chorobe.

Kerkorian bol potomkom chudobných arménskych prisťahovalcov, vďaka svojmu hráčskemu inštinktu sa však vypracoval v magnáta, ktorý vlastnil najväčšie kasína a hotely v Las Vegas. Časopis Forbes v máji jeho majetok odhadol na 4,2 miliardy dolárov, čo bolo však o takmer 12 miliárd menej ako pred krízou roka 2008.

Kerkorian vlastnil v istom čase viac ako polovicu hotelových izieb na lasvegaskej triede Strip. Trikrát,  v rokoch 1969, 1973 a 1993, postavil v Las Vegas najväčší hotel na svete. Bol tiež tým, kto prispel k premene mesta z povestného hniezda neresti na rodinnú destináciu.

Investor Kerkorian je známy aj tým, že trikrát kúpil a predal preslávené hollywoodske filmové štúdio Metro-Goldwyn-Mayer. Získal štúdio United Artists a snažil sa kúpiť aj Columbia Pictures. Aj ako majiteľ štúdií ale podľa agentúry Reuters stál v rade na vstupenky do kina, ktorému dával prednosť pred súkromným premietaním.

Výrazne investoval aj do automobilového priemyslu. Kedysi vlastnil takmer desaťpercentný podiel v najväčšej americkej automobilke General Motors a absolvoval aj dva neúspešné pokusy o prevzatie jej domáceho konkurenta Chrysler.

Kerkorian nedokončil ani osemročnú školskú dochádzku, stal sa boxerom a potom získal pilotnú licenciu. Jeho podnikateľský štýl do značnej miery ovplyvnili riskantné lety cez oceán za druhej svetovej vojny, ktoré boli kvôli nemeckým protiútokom samovražedné.

Hráč s čuchom na investície

Po vojne Kerkorian založil leteckú spoločnosť TIA, ktorá lietala hlavne do Las Vegas a ktorú neskôr výhodne predal. V roku 1962 výhodne kúpil v Las Vegas parcely, ktoré nesľubovali nič prevratné, s odstupom času ale časopis Forbes túto investíciu nazval "jednou z najúspešnejších špekulácií s pozemkami v histórii USA".

Na vykúpených pozemkoch nechal Kerkorian postaviť hotely a herne. Na svojej ceste za snom stať sa kasinovým magnátom sa spriatelil s hviezdami lasvegaskej umeleckej skupiny Rat Pack okolo Franka Sinatru a Deana Martina.

Investoval tiež do letectva. Kúpil a predal napríklad Western Airlines, založil a potom zrušil neúspešný projekt luxusných aerolínií MGM Grand Air a podal neúspešnú ponuku na prevzatie aeroliniek Trans World Airlines.

Kerkorian pôsobil prostredníctvom svojej investičnej spoločnosti Tracinda, ktorá sídli v bočnej uličke tichej štvrti v Beverly Hills a na dverách nevisí žiadna tabuľa s menom. Jej názov vznikol zo spojenia mien jeho dcér Tracy a Lindy z druhého manželstva, podobne ako jeho nadácia Lincy Foundation.

Plachý a pred médiami utekajúci filantrop, ktorý sa narodil ako štvrté dieťa 6. júna 1917 v kalifornskom Fresne, prešiel za svoj život štyrmi manželstvami. Po nevydarenom treťom manželstve sa naposledy oženil vlani vo veku 96 rokov.

"Je to rodený hráč s šiestym zmyslom pre vyňuchanie hodnoty," povedal o ňom bývalý šéf Chrysleru Lee Iacocca, ktorý sa k nemu pridal počas jeho neúspešného pokusu o kúpu tejto automobilky v roku 1995. "Obchody ho držali nažive," dodal.

"Som srdcom hráč," povedal o sebe Kerkorian. "Je to môj život."

Súvisiace články

Aktuálne správy