Obchodný schodok Japonska v máji výrazne klesol

Obchodný deficit Japonska sa v máji výrazne znížil, k čomu prispel najmä pokles nákladov na dovoz ropy a plynu. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Japonské ministerstvo financií dnes uviedlo, že obchodný deficit dosiahol v máji 216 miliárd jenov (1,56 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka predstavoval vyše 917 miliárd jenov. V medzimesačnom porovnaní však výrazne vzrástol, keď v apríli dosiahol 55,8 miliardy jenov. Napriek tomu je výsledok omnoho lepší, než očakávali ekonómovia. Tí predpokladali májový schodok na úrovni 258,8 miliardy jenov.
Vývoz sa medziročne zvýšil o 2,4 %, zatiaľ čo dovoz klesol o 8,7 %. Čo sa týka exportu do USA, ktoré sú najväčším zahraničným trhom Japonska, ten vzrástol o 7,4 %. Dovoz z USA sa zvýšil o 11,5 %. Vývoz do Číny vzrástol medziročne o 1,1 % a dovoz z tejto krajiny o 1,5 %.
Pod zlepšenie vývoja v zahraničnom obchode sa podpísal najmä pokles nákladov na dovoz energií. Tento faktor však podľa ekonómov pravdepodobne nebude mať dlhšie trvanie, keďže cena ropy Brent sa v súčasnosti drží stále nad 60 USD za barel (159 litrov). Navyše, očakáva sa ďalší pokles kurzu jenu oproti doláru, čo náklady na dovoz energií zvýši.

Súvisiace články

Aktuálne správy