Zamestnanosť v eurozóne aj v EÚ v 1. kvartáli vzrástla

Zamestnanosť v eurozóne v prvých troch mesiacoch tohto roka vzrástla len mierne, rovnako ako v poslednom štvrťroku 2014. Informovali o tom Eurostat a agentúra RTTNews.
Podľa spresnených údajov európskeho štatistického úradu Eurostat sa zamestnanosť v regióne, ktorý zaviedol euro, v 1. štvrťroku 2015 zvýšila len o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi, keď medzikvartálne stúpla tiež o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu zamestnanosti v eurozóne za tri mesiace do konca marca spomalilo na 0,8 % z 0,9 % v 4. kvartáli 2014.
V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) vzrástla zamestnanosť v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 % a medziročne o 1,1 % na 228,1 milióna ľudí. Z toho v eurozóne malo na konci marca prácu 150,3 milióna mužov a žien.
Spomedzi členských štátov EÚ, za ktoré má Eurostat k dispozícii údaje, najvyšší medzikvartálny nárast zamestnanosti zaznamenali sledovanom období Lotyšsko a Maďarsko (zhodne o 1,5 %), Estónsko (0,9 %), Španielsko (0,8 %), Česká republika, Írsko, Portugalsko a Británia (všetci zhodne o 0,7 %).
Naopak, najviac klesla zamestnanosť v Grécku (-0,8 %) a na Malte (-0,4 %), zatiaľ čo v Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Holandsku stagnovala.
Na Slovensku zamestnanosť v prvých troch mesiacoch roka vzrástla medzikvartálne o 0,2 % a medziročne o 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy