HDP Švajčiarska sa tento rok zvýši o 0,8 %

Švajčiarska ekonomika expanduje tento rok o niečo menej, ako odborníci pôvodne predpovedali. Dôvodom je pomalé zotavovanie európskeho hospodárstva, ktoré nedokáže nahradiť ani stúpajúci domáci dopyt. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na správu švajčiarskeho ministerstva hospodárstva.
Podľa najnovšej prognózy vládnych expertov sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska tento rok zvýši o 0,8 %, a nie o 0,9 %, ako odhadovali ešte v marci.
Na budúci rok sa tempo rastu HDP síce zrýchli, ale tiež menej a dosiahne 1,6 % namiesto pôvodne očakávaných 1,8 %.
Dôvodom revízie marcovej prognózy smerom nadol bol slabší rast švajčiarskeho hospodárstva v 1. štvrťroku 2015, pomalé zotavovanie európskych ekonomík, ktoré sú kľúčovými obchodnými partnermi Švajčiarska, aj pokles americkej ekonomiky v 1. kvartáli roka.
Predpoveď vývoja inflácie vo Švajčiarsku však zostala bez zmeny a experti aj naďalej očakávajú medziročný pokles spotrebiteľských cien v tomto roku o 1 % a na budúci rok ich mierny nárast o 0,3 %.
Je to výsledok posilňovania švajčiarskeho franku, ktoré ovplyvňuje ceny dovozu, vývozu aj výrobné a spotrebiteľské ceny.
Miera nezamestnanosti v krajine by mala tento rok dosiahnuť 3,3 % a v roku 2016 stúpne na 3,5 %, namiesto na 3,4 %.
Experti na záver pripomínajú, že švajčiarska ekonomika sa dokázala prispôsobiť posilneniu franku bez toho, aby sa prepadla do recesie, a to vďaka robustnému domácemu dopytu, a tiež zotavovaniu globálneho hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy