Spotrebiteľské ceny vo Veľkej Británii v máji vzrástli o 0,1 %

Miera inflácie vo Veľkej Británii sa v máji opäť dostala do kladného teritória, kým v apríli bola negatívna. Je to náznak toho, že deflácia v krajine bola iba dočasná

Britská inflácia sa v máji opäť dostala do kladného teritória, kým v apríli klesla pod nulu. Je to náznak toho, že deflácia v krajine bola iba dočasná. Medziročná miera inflácie sa v máji dostala na 0,1 %. V apríli sa spotrebiteľské ceny o 0,1 % znížili. Májové údaje sú v súlade s očakávaniami analytikov, ktorých oslovila vo svojom prieskume agentúra Reuters. V medzimesačnom porovnaní miera inflácie vzrástla o 0,2 %. Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu (ONS).

Ceny pohonných hmôt sa v máji v medzimesačnom porovnaní zvýšili o 1,9 %, čím reagovali na globálny nárast cien ropy. Ceny potravín v krajine v porovnaní s aprílom stúpli o 0,1 %. Išlo o prvý medzimesačný nárast od decembra. Miera inflácie, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholických nápojov a tabaku, sa v máji medziročne zvýšila o 0,9 %.

Šéf britskej centrálnej banky Mark Carney už skôr uviedol, že miera inflácie v krajine by sa mala dvíhať, keďže zo záznamov vypadnú údaje, ktoré ovplyvnili nízke ceny ropy. Zároveň vyhlásil, že britská ekonomika nesmeruje do zničujúceho obdobia deflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy