Šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo odporúča Grékom návrat k drachme

Za súčasnej situácie by najrozumnejším riešením gréckej dlhovej krízy bol odchod krajiny z eurozóny. Tvrdí to šéf nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn, podľa ktorého „experiment“ s finančnou záchranou Grécka zlyhal. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.
Podľa Sinna je pre Grécko členstvo v eurozóne obrovskou záťažou. „Pochybujem, že pokračovanie v doterajších krokoch niečo prinesie,“ povedal Sinn s tým, že aj „radikálna vláda Alexisa Tsiprasa“ sa dostala k moci v dôsledku ekonomických problémov eurozóny, ktoré Grécko nedokázalo zvládnuť.
Obrovská nezamestnanosť v Grécku dokazuje, že pokusy veriteľov zachrániť krajinu neboli adekvátnou kompenzáciou voči strate konkurencieschopnosti Grécka. „Bol to experiment, ktorý zlyhal,“ povedal ekonóm. Podľa neho by sa Grécko malo vrátiť k drachme, pričom mena by mala devalvovať o 50 %, prípadne aj viac.
Takýto krok by spôsobil pokles cien nehnuteľností, čo by postupne rozhýbalo trh a podporilo stavebníctvo. Zároveň by sa zdražil zahraničný tovar, a tým by sa podporila domáca ekonomika. „Gréci by prestali nakupovať zahraničné produkty a zvýšili by nákupy vlastných výrobkov,“ povedal Sinn.

Súvisiace články

Aktuálne správy