Biele aj farebné: Okrem vodky chystá Stoličnaja aj whisky, vyrobenú výlučne z ruských surovín

, iHNed Foto:SITA

Na pultoch ruských obchodov sa čoskoro objaví nová značka ruskej whisky, ktorá bude konkurovať predovšetkým tej z dovozu. Kvôli pádu kurzu rubľa sa stali dovezené nápoje pre väčšinu konzumentov príliš drahé.

Výrobca legendárnej vodky Stoličnaja chce rozšíriť svoje portfólio o whisky s názvom Stoli. Na rozdiel od vodky bude ale primárne určená pre domáci trh. Konkurovať by mala predovšetkým najlacnejším whisky zo Západu, informujú české Hospodárske noviny.

Za výrobou bude stáť, rovnako ako v prípade vodky, distribučná spoločnosť VEDK, ktorá si značku Stoli prenajme od majiteľa práv, štátnej spoločnosti Sojuzplodoimport. Na trhu by sa nová značka mala objaviť ešte tento rok. Stoli by mala byť cenovo dostupnejšia ako zahraničné nápoje. Cena za fľašu s objemom 0,75 litra by nemala presiahnuť 600-650 rubľov (okolo 10 eur). Najlacnejšia whisky v moskovskom internetovom obchode Winestyle.ru je pritom William Lawson 's, vyrábaná koncernom Bacardi, ktorá stojí 990 rubľov (16,10 eura).

Podľa analytika trhu s alkoholom Vadima Drobize má nový nápoj šancu. "Kvôli prepadu kurzu rubľa voči doláru a euru lacné importné whisky výrazne zdraželi, takže nápad je to logický," povedal Drobiz Kommersantu. Nijako pritom nesúvisí s odvetnými potravinovými sankciami zavedenými Moskvou, pretože tie sa dovozu alkoholu netýkajú. Podľa jeho údajov spotreba whisky výrazne spomalila. V minulých rokoch sa jej rast pohyboval aj okolo dvadsiatich percent a stále rastie, hoci už len zhruba päťpercentným tempom. To je ale zrejme spôsobené dopredajom starších zásob. Z čísel ruskej colnej správy totiž vyplýva, že v prvom štvrťroku dovoz whisky klesol o 34 percent.

Prepadá sa celý trh s alkoholom, prinajmenšom ten legálny. Medziročne poklesol o osem percent, akokoľvek spotreba pravdepodobne neklesla, len sa zvýšil podiel čierneho dovozu z Bieloruska a Kazachstanu a tiež domácej výroby samohonky. To uvoľňuje priestor v lacnejšom segmente pre ruských výrobcov. "Whisky robí Thajsko, Uruguaj, India alebo Argentína. Tak prečo by sme nemohli aj my? Máme pre to suroviny aj výrobné kapacity," hovorí Michail Mačněv z potravinárskeho holdingu Alvise.

Zatiaľ sa VEDK nerozhodol, kto bude pre neho Stoli vyrábať. Rokovania sa vedú aj so stavropolským výrobcom prvej ruskej whisky pod značkou Praskovejskoje. Výroba na juhu Ruska beží už od roku 2008, kúpiť ju možno ale prakticky len vo Stavropole a okolí. Podľa ohlasov diskutujúcich na špecializovaných webových stránkach, kvalita zjavne nebude hlavnou prednosťou tohto nápoja. Tou je skôr cena okolo 950 rubľov.

Whisky vlani tiež začali vyrábať v Dagestane, pričom majitelia tvrdia, že kaukazské hory sú podobné tým škótskym, a teda aj whisky bude podobná. Ďalšou domácou značkou je 7 Yards, tá však nakupuje prakticky hotovú whisky v Škótsku a na území Ruska prebieha len starnutie v dubových sudoch. Ostatne práve dubové sudy sú ďalším prepojením medzi škótskou whisky a Ruskom. Novo založená spoločnosť Old Russian Oak začala do Škótska dovážať nové dubové sudy, vyrobené zo sto rokov starých stromov vyrúbaných v kaukazských horách. Za touto spoločnosťou je slávne vinárstvo Fanagorija na brehu Čierneho mora. Väčšina výrobcov škótskej whisky používa sudy, v ktorých predtým ležalo portské, bourbon alebo sherry, noví výrobcovia často experimentujú s novými sudy so zaujímavými arómami.

Súvisiace články

Aktuálne správy