Ruská centrálna banka znížila úrokové sadzby

Banka zredukovala týždňovú minimálnu aukčnú repo sadzbu na úroveň 11,5 % z hodnoty 12,5 %

Ruská centrálna banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu, čo bolo v súlade s očakávaniami trhov. Banka však upozornila, že uvoľňovanie menovej politiky by sa mohlo v nasledujúcich mesiacoch spomaliť. Dôvodom je riziko inflácie. Banka znížila týždňovú minimálnu aukčnú repo sadzbu na úroveň 11,5 % z hodnoty 12,5 %.

Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu v polovici decembra minulého roka o 6,5-percentuálneho bodu na úroveň 17 % v reakcii na pád rubľa. Odvtedy však úroky znižuje. Obdobie znižovania sadzieb zo strany ruskej centrálnej banky sa začalo v januári. Ruská centrálna banka zároveň vyjadrila obavy z „výrazného“ spomalenia ekonomiky. Zároveň však zlepšila prognózu vývoja ekonomiky. Z aktuálneho odhadu banky vyplýva, že ruská ekonomika by si mala v tomto roku odpísať 3,2 %. Pôvodná prognóza počítala s poklesom o 3,5 až 4 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom kvartáli medziročne znížil o 2,2 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad v krajine. Predbežné údaje počítali s poklesom HDP o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy