EÚ podľa Oettingera musí začať s prípravami na stav núdze v Grécku

Európska únia (EÚ) sa musí začať pripravovať na "stav núdze" v Grécku od 1. júla, ak sa Aténam nepodarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi.

Európska únia (EÚ) sa musí začať pripravovať na „stav núdze“ v Grécku od 1. júla, ak sa Aténam nepodarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi. Povedal dnes novinárom v Berlíne Günther Oettinger, nemecký eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť. Informovala o tom agentúra Reuters.
Oettinger pred stretnutím vedenia nemeckej vládnej Kresťansko-demokratickej strany (CDU) kancelárky Angely Merkelovej povedal, že je čas začať s konkrétnymi prípravami na krízu v prípade, že sa Grécku nepodarí dosiahnuť dohodu s veriteľmi a bude nútené vyhlásiť štátny bankrot a vystúpiť z eurozóny.
Medzitým blízky spojenec Merkelovej, líder poslaneckého klubu CDU Volker Kauder, pre nemeckú televíziu skonštatoval, že nie veritelia, ale Grécko sa musí vrátiť do reality. A dodal, že nemeckých konzervatívcov čoraz viac hnevá prístup Atén k rokovaniam.
„Mali by sme začať pracovať na krízovom pláne,“ myslí si Oettinger, podľa ktorého Grécku hrozí stav núdze. Sú to nezvyčajne silné slová z úst popredného predstaviteľa EÚ a vysokopostaveného člena vládnej CDU.
„Je potrebné zabezpečiť dodávky energií, dodávky zdravotníckych potrieb a liekov, platy policajtom a ďalšie veci,“ povedal Oettinger a pripomenul, že EÚ má osvedčené mechanizmy ako pomôcť štátom v núdzi plniť si základné povinnosti, ako sú zdravotná starostlivosť či policajná ochrana.
Podľa neho Európska komisia potrebuje vypracovať plán ako zabrániť zhoršeniu situácie v Grécku v prípade jeho bankrotu a odchodu z eurozóny. Víkendové rokovania medzi Aténami a ich veriteľmi totiž zlyhali a hrozba bankrotu Grécka sa v dôsledku toho zvýšila, čo ohrozuje aj spoločnú menu.
Oettinger pred schôdzou CDU skonštatoval, že Atény musia prísť s návrhom dôveryhodných reforiem, aby sa rokovania pohli dopredu. Pripomenul, že ponuka na udržanie Grécka v eurozóne stále platí. Ale vláda v Aténach musí zmeniť svoj postoj k reformám a ku konsolidácii gréckeho rozpočtu, keďže diery v ňom nemôžu plátať európski daňoví poplatníci.
Podobne hrozivé varovanie vyslovil dnes aj líder nemeckých vládnych koaličných sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel. V stĺpčeku pre noviny Bild upozornil, že jeho strane už dochádza trpezlivosť s Gréckom.
Gabriel pritom až doteraz vo všeobecnosti súcitil s Gréckom, ale nedávny prieskum verejnej mienky odhalil, že väčšina Nemcov je za odchod Grécka z eurozóny. Podľa Gabriela opakované „posledné pokusy“ o dohodu celý proces len zosmiešňujú. Čoraz viac ľudí tak začína mať pocit, že sa grécka vláda stále točí v kruhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy