Grécko musí najskôr zaviesť štrukturálne reformy, ak chce peniaze

Grécko musí najskôr zaviesť štrukturálne reformy, ak chce dostať ďalšie peniaze od veriteľov. Uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) Jyrki Katainen pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Der Standard.
Víkendové rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi o návrhu reforiem, ktorý by krajine otvorili cestu k peniazom v záchrannom balíku, sa skončili neúspechom. Európski lídri sú frustrovaní z toho, ako sa Grécko približuje k bankrotu, ktorý ohrozuje spoločnú menu.
„Riešenie je možné, ale závisí od gréckej vlády,“ povedal Katainen, podpredseda EK pre rast, zamestnanosť a investičnú politiku.
V rozhovore pre dnešný Der Standard skonštatoval, že predseda komisie Jean-Claude Juncker urobil maximum pre dosiahnutie dohody.
„Ale nanešťastie grécka vláda nespolupracovala,“ dodal.
Podľa Katainena veritelia z členských štátov Európskej únie a tiež európskych inštitúcií vrátane EK ukázali veľa dobrej vôle a vyvinuli veľkú snahu, aby dosiahli dohodu.
Pripomenul, že len samotné peniaze Grécku nepomôžu. Veritelia mu môžu poskytovať neustále ďalšiu likviditu, ale bez štrukturálnych reforiem tieto peniaze zadlženej krajine neprinesú absolútne nič. Dodal, že je ťažké povedať v tejto chvíli, či je možná nejaká prechodná dohoda na rok či dva, no zdôraznil, že krajina potrebuje udržateľné riešenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy