Návrhy Grécka sú nekompletné, tvrdí Európska komisia

Víkendové rokovania Grécka s veriteľmi neboli úspešné, ďalšie rokovania sa uskutočnia 18. júna počas zasadnutia Eurogroup

Rokovania medzi Gréckom a veriteľskými inštitúciami neboli v nedeľu úspešné a konečné rozhodnutie o prípadnom bankrote Grécka tak zostáva na ministroch financií krajín eurozóny (Eurogroup). Uviedla to v nedeľu Európska komisia (EK). Grécko má spory s veriteľmi, teda s Európskou centrálnou bankou (ECB), Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EK. Tieto spory sa týkajú reforiem, ktoré by mala krajina uskutočniť výmenou za finančnú pomoc. „Šéf EK (Jean-Claude) Juncker urobil tento víkend posledný pokus o nájdenie… riešenia s premiérom (Alexisom) Tsiprasom, ktoré by umožňovalo pozitívne hodnotenie počas stretnutia Eurogroup vo štvrtok 18. júna,“ uviedla EK.

„Určitý pokrok sa udial, rokovania však neboli úspešné a pretrvávajú významné rozdiely medzi plánmi gréckych úradov a spoločnými požiadavkami EK, ECB a MMF v objeme od 0,5 do jedného percentuálneho bodu hrubého domáceho produktu. To je ekvivalentné rozpočtovým opatreniam v hodnote 2 mld. eur ročne,“ uviedla EK. „Navyše grécke návrhy zostávajú nekompletné. Na základe toho ďalšia diskusia sa uskutoční v rámci Eurogroup,“ uviedla EK.

Súvisiace články

Aktuálne správy