Slovensko-poľský plynovod získal podporu EÚ vo výške 4,6 mil. eur

Projekt slovensko-poľského plynárenského prepojenia získal finančnú podporu z Európskej únie (EÚ) na prípravné štúdie a výkon inžinierskych činností. Informoval o tom prevádzkovateľ slovenskej prepravnej siete eustream, a. s. Uvedenie slovensko-poľského plynárenského prepojenia do prevádzky je naplánované na rok 2019.
Spoločnosť Eustream a prevádzkovateľ poľskej prepravnej siete Gaz-System S.A. podpísali s Výkonnou agentúrou Európskej komisie (EK) pre inováciu a siete (Innovation and Networks Executive Agency-INEA) trojstrannú dohodu o finančnej pomoci z EÚ na projekt „Vypracovanie projektovej dokumentácie a výkon inžinierskych činností pre poľsko-slovenské prepojenie plynárenských sietí“. Na základe tejto dohody projekt získal finančnú podporu z EÚ vo výške 4,6 milióna eur v rámci fondu s názvom Connecting Europe Facility (CEF).
Prípravné práce pre projekt dostali maximálny podiel finančnej podpory, ktorý poskytuje EÚ na štúdie, a to 50 %. Eustream získal 2,33 milióna eur a Gaz-System 2,26 milióna eur z celkovej sumy.
EK 14. októbra 2013 udelila projektu slovensko-poľského plynárenského prepojenia štatút tzv. projektu spoločného záujmu. Prepojenie plynárenských prepravných systémov Slovenska a Poľska má za úlohu zabezpečiť diverzifikáciu zdrojov a trás, ako aj stabilitu dodávok plynu pre obidve krajiny. Projekt významne zlepší energetickú bezpečnosť v celom stredovýchodnom a juhovýchodnom regióne Európy, zvýšením diverzifikácie dodávok plynu a znížením súčasnej úrovne závislosti od dodávok plynu z jediného zdroja.
Plánovaný obojsmerný plynovod prepojí slovenskú kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch a poľský plynárenský uzol v Strachocine. Celková dĺžka prepojenia je 164 kilometrov (km), z toho sa 106 km nachádza na slovenskom a 58 km na poľskom území. Projekt slovensko-poľského plynárenského prepojenia zahŕňa aj nevyhnutné posilnenie vnútroštátnej plynárenskej siete v juhovýchodnom Poľsku, výstavbu kompresorovej stanice v Strachocine, úpravu existujúcej kompresorovej stanice vo Veľkých Kapušanoch a výstavbu meracej stanice v blízkosti slovensko-poľskej štátnej hranice.

Súvisiace články

Aktuálne správy