PKP dosiahla vlani čistý zisk 219 miliónov zlotých

Poľská spoločnosť PKP, materská firma poľských železníc, dosiahla vlani čistý zisk 219 miliónov zlotých (52,85 milióna eur). Uviedol to dnes generálny riaditeľ PKP Jakub Karnowski pre agentúru PAP.
Spoločnosť zároveň vykázala tržby za minulý rok vo výške takmer 700 miliónov PLN. Tieto výsledky sa veľmi nelíšia od predchádzajúceho roka 2013, keď mala PKP čistý zisk 232 miliónov PLN a tržby skoro 700 miliónov PLN.
Dcéra PKP, nákladný železničný prepravca PKP Cargo, minulý mesiac dokončila prevzatie 80-% podielu v dopravnej spoločnosti Advanced World Transport českého miliardára Zděnka Bakalu. Kúpa väčšinového podielu v českej dvojke na trhu s nákladnou železničnou dopravou za 103 miliónov eur je jednou z najväčších akvizícií poľskej spoločnosti v uplynulých rokoch. PKP Cargo tak získa na českom trhu 10-% podiel. Prevzatie museli schváliť protimonopolné úrady v krajinách, v ktorých si obe firmy konkurujú. Okrem Česka a Poľska sa to týkalo aj Slovenska a Nemecka.
PKP Cargo dosiahla vlani čistý zisk 61 miliónov PLN a ďalší nákladný prepravca, ktorý patrí do skupiny PKP LHS, mal vlani čistý zisk takmer 75 miliónov PLN.
Ale v segmente osobnej prepravy sa poľskej spoločnosti minulý rok nedarilo. Jej dcéra PKP Intercity vykázala za rok 2014 stratu 54 miliónov PLN. No už tento rok sa aj v tejto oblasti situácia zlepšuje a počet cestujúcich stúpa, v apríli napríklad vyskočil medziročne o 25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy