Ako investoval Forrest Gump?

, Colosseum Foto:SITA

Forrest Gump, film, ktorý musí poznať snáď každý. Film, ktorý bol nominovaný na 13 Oscarov, 6 ich získal a celosvetovo zarobil 677 miliónov dolárov. Film, v ktorom Tom Hanks stvárnil muža, ktorý vždy urobí to, čo sa mu povie, a v prípade akýchkoľvek ťažkostí sa dáva na útek. Skrátka skvelý filmový počin režiséra Roberta Zemeckisa.

Medzi pamätné scény tejto filmovej klasiky patrí aj tá, keď Forrest Gump opisuje, ako na radu svojho priateľa poručíka Dana investoval do spoločnosti, o ktorej sám presne nevie, ako sa volá, a opisuje ju ako "nejakú ovocinársku firmu". Spoločnosť mala v znaku nahryznuté jablko a dnes už každý vie, že išlo o technologickú spoločnosť Apple Computer, ktorá sa postupne vypracovala až na najziskovejšiu firmu sveta.

Spomínaná scéna je zaujímavou inšpiráciou pre porovnanie, ako by sa investícia vyvíjala od čias, kedy bol tento film uvedený do kín, čo bolo viac ako pred dvadsiatimi rokmi, presnejšie v roku 1994. Film síce nešpecifikuje presný deň ani veľkosť investície, ale podľa dejovej linky sa investícia poručíka Dana musela odohrať počas troch mesiacov od dátumu založenia spoločnosti, čo bolo 1.4.1976. Bez ohľadu na to ale spoločnosť nebola verejne obchodovateľná po nasledujúce štyri roky a pre zjednodušenie budeme teda uvažovať s investíciou o veľkosti 10 000 USD a to v deň verejného primárneho úpisu jej akcií. Ten pripadol na 12.12.1980.

Na to, aby sa Forrest Gump dostal do stavu, keď už má peňazí toľko, že sa o ne nemusí starať, ako opisuje Dan v liste pre Forresta, by to nejaký čas trvalo. Cena akcií Applu sa niekoľko rokov pohybovala v blízkosti upisovacej ceny a niekedy aj pod ňou. V čase uvedenia filmu na trh 6.7.1994 by investícia poručíka Dana o veľkosti 10 000 bola zhodnotená o necelých 7 %. Ak by však Forrest svoje akcie držal až do dnešných dní, mal by na konte takmer 2,5 milióna dolárov.

Prípad Forresta Gumpa ukazuje, že investovanie nemusí byť zložité. Ak je človek ochotný riskovať, tak aj najmenší intuícia môže byť z dlhodobého hľadiska veľmi úspešná. Na druhej strane je dobré si uvedomiť, že pravdepodobnosť, že sa nájde investor, ktorý nakúpil akcie Applu pri IPO a drží ich dodnes, je veľmi malá. Človek totiž nikdy nevie, kam až cena porastie, a preto je lepšie mať vopred jasno, kedy z obchodu vystúpiť. Ak totiž obchod nie je uzavretý, tak zárobok nie je nikdy istý, aj keď je aktuálne plusový.

 

Autorom je Petr Habiger, portfólio manažér, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy