Eastring by mal posilniť najmä severojužné plynovodné prepojenia

Plynovod Eastring by mal okrem diverzifikácie energetických trás posilniť v Európe najmä severojužné plynovodné prepojenia. Uviedol to dnes v Bratislave na medzinárodnej konferencii „EÚ v roku 2015: silný mandát, krehká politika“ podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.
„Pre mňa projekt Eastring predstavuje ďalšiu možnosť ako zabezpečiť lepšie prepojenie krajín južnej a východnej Európy s krajinami strednej a západnej Európy. Mal by predstavovať ďalšiu trasu, ktorá umožní diverzifikáciu a umožní to, čo nám v Európe chýba: silnejšie severojužné prepojenie pre dodávky plynu,“ priblížil.
Ľudia v Európe boli podľa neho tradične zvyknutí, že plyn prúdi len smerom z východu na západ. „Minulú zimu sme však videli, že Ukrajina bola kľúčovo zásobovaná prvýkrát zo západu na východ. Vieme tiež, v akej situácii sú krajiny juhovýchodnej Európy, ktoré majú veľký záujem o to, aby bolo severojužné (plynové) prepojenie,“ poznamenal.
V Európe podľa Šefčoviča dochádza v poslednom období k zmene myslenia pri vytváraní biznis-modelov u energetických firiem. „Tie si uvedomujú, že v budúcnosti budú musieť byť oveľa univerzálnejšie. Budú musieť byť schopné predávať a prepravovať plyn nielen z východu na západ, ale aj zo západu na východ, či z juhu na sever, alebo naopak,“ doplnil.
Eastring má podľa podpredsedu EK zabezpečiť, aby napríklad Bulharsko mohlo uvážiť, či si vzhľadom na cenovú ponuku nekúpi plyn z Nórska, alebo či si napríklad Slovensko nekúpi plyn z Azerbajdžanu. „Ide teda o to, aby sme mali oveľa viac možností a oveľa lepšie prepojenia. V tomto vidím kľúčovú úlohu Eastringu. Bude, samozrejme, záležať od toho, ako sa rozhodnú tie krajiny, cez ktoré má tento plynovod viesť,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy