Ikea to myslí s obnoviteľnými zdrojmi vážne, chce investovať miliardu eur

, CNBC Foto: SITA

Švédska Ikea prisľúbila, že vynaloží miliardu eur na obnoviteľné zdroje energie a na ďalšie opatrenia pre zlepšenie klímy. Je to omnoho viac, než čo sľubujú jednotlivé krajiny urobiť pre riešenie znečistenia fosílnymi palivami.

Spoločnosť tvrdí, že dá 500 miliónov na ​​veternú energiu a asi 100 miliónov na slnečnú, v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Charitatívna odnož spoločnosti, Ikea Foundation, venuje ďalších 400 miliónov eur za rovnaké obdobie na pomoc ľuďom v regiónoch najviac postihnutých globálnym otepľovaním.

Skupina vyzvala ostatné firmy, aby si vzali príklad, pretože by pomohli oveľa skôr zmeniť spôsob, akým sa dnes vyrába elektrina. "Ak každý podnik a organizácia urobí to, čo sme urobili my, dokázali by sme úplne otočiť výrobu elektriny na obnoviteľné zdroje do roku 2020, alebo krátko po ňom," povedal Steve Howard, šéf udržateľných zdrojov v Ikea.

Oznámenie firmy prichádza v čase, keď sa majú zísť úradníci z takmer 200 krajín v Bonne, v Nemecku, aby sa dohodli na vytvorení textu pre pakt zmeny globálnej klímy, všetko by sa to mali doklepnúť na zasadnutí OSN v Paríži v decembri.

Jedným z úskalí pre získanie dohody v Paríži je neochota niektorých bohatých krajín splniť požiadavky chudobnejších krajín za peniaze, ktoré im pomôžu vyrovnať sa so zmenou klímy.

Ťah Ikea je znamením toho, čo súkromný sektor dokáže ponúknuť, aj keď tento nábytkový gigant nečelí rovnakým obmedzeniam ako verejne kótované spoločnosti.

Dohoda o globálnom otepľovaní by nakoniec mala byť uzavretá po viac ako 20 rokoch rokovaní OSN. Firmy aj investori už preukázali svoje obavy z klimatických zmien v ostatných týždňoch. Francúzsky poisťovateľ Axa minulý mesiac vyhlásil, že by prehodnotil investície vo výške 500 miliónov eur do  uhlia v tomto roku a strojnásobil svoje zelené investície do roku 2020na 3 miliardy eur.

Šesť z najväčších firiem s ropou a zemným plynom v Európe napísali úradníčke OSN list, oslovili Christianu Figueres so žiadosťou, aby im pomohla vymyslieť globálny systém na určovanie ceny uhlíka.

Jedna miliarda eur je pozoruhodný záväzok pre firmu veľkosti Ikea, ktorá vykázala vlani tržby vo výške 28,7 miliardy eur, čo predstavuje tretinu predaja AXA z roku 2014.

Švédska skupina sa už nepovažuje za žiadneho nováčika v oblasti energie z obnoviteľných zdrojov. V roku 2009 už preinvestovala 1,5 miliardy eur do veternej a solárnej energie. Inštalovaných má 700 000 solárnych panelov na svojich vlastných budovách, ako súčasť plánu vyprodukovať do roku 2020 toľko energie z obnoviteľných zdrojov, koľko spotrebuje vo svojich vlastných nehnuteľnostiach.

Firma sa tiež zaviazala prevádzkovať 314 veterných turbín, väčšinou ďaleko od svojich vlastných predajní, väčšinou v Kanade a USA. Vlani kúpila dve veľké veterné farmy v Illinois a Texas.

Ako Steve Howard pre CNBC povedal, investície do obnoviteľnej energie dávajú obchodný zmysel a najmenej 20 veľkých spoločností, vrátane Apple, rovnako míňajú čoraz viac peňazí na čistú energiu.

"Uhlík je významným rizikom, takže ak ho môžete vylúčiť, alebo mať na jeho redukcii riadny podiel, je to dobrá vec pre investorov," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy