Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Japonské akcie

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Medzi ekonomikami a akciovými trhmi veľkosti Japonska, Japonsko je v skutočnosti jedinečné pre zahraničných investorov, keďže je v zásade diskrečnou triedou aktív. To je v nadväznosti na vyše 20 rokov blednúcej dôležitosti. Avšak povedal by som, že teraz sme na hranici možno trvalého rastu, ktorý bude mať dôsledky nielen pre Japonsko, ale ďaleko za ich vlastnými hranicami.

Kulisou tohto vývoja je meniaca sa geopolitická rovnica v Ázii, ktorá sa naozaj upriamila politické myslenie na potrebu rastu: tu a teraz. Zároveň však cyklická sila veľmi nízkej nezamestnanosti prináša vyššie príjmy domácností, čo prispeje k pozdvihnutiu z generačného deflačného postoja k inflačnému.

Klesajúca cena ropy je v tomto kontexte falošnou stopou. Hoci to podkopáva hlavné údaje CPI, je to obrovské pozitívum pre väčšinu spotrebiteľov v rámci súkromného aj korporátneho sektora. To je dobré pre Japonsko, ktoré všetko fosílne palivo dováža.

V najbližších štvrťrokoch sa úloha vlády v oživení Japonska musí zmenšiť. Budúcnosť Japonska je naozaj v rukách súkromného sektora, či už sa jedná o jednotlivcov alebo firmy. To znamená, že len málo ľudí, najmä cudzincov chápe, aká dôležité bola vláda v pestovaní prostredia pre zlepšenie správy a riadenia korporátneho sektora v Japonsku. A na tom veľmi záleží, pretože rozsiahle zlepšenie návratnosti akciového kapitálu tu odôvodní vyššie oceňovanie.

Záverom možno povedať, že základy v Japonsku sa zlepšujú a oceňovanie je veľmi rozumné. A existuje mnoho marginálnych kupujúcich – to zostáva nedocenenou triedou aktív. Budúcnosť je preto veľmi vzrušujúca.

Autorom je Alex Treves, vedúci pre japonské akcie, Fidelity Worldwide Investment.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy