Zamávajte dymiacim komínom: Uhlie odchádza zo svetovej scény, nie však zo Slovenska

, Oilprice.com Foto: SITA

Zdá sa, že rok 2015 bude pre uhoľný priemysel prelomový. Potom, čo ceny uhlia v roku 2011 spadli zo svojich maxím, trh tvrdo narazil. Roky navyšovania ťažobnej kapacity urobili svoje a začiatkom roka 2014 vyzerala situácia už veľmi ponuro. Optimisti dúfali, že bude len dočasná, že dopyt po uhlí vzrastie. Ich očakávania sa však nenapĺňajú.

USA dávajú od uhlia postupne ruky preč a uprednostňujú lacnejšie zemný plyn a obnoviteľné zdroje. V rade miest v Amerike sú obnoviteľné zdroje energie lacnejším riešením než uhlie.

Uhlie už nechce v doterajšej miere ani Čína, silne znečistené ovzdušie indikuje, že krajina už v spotrebe uhlia zrejme dosiahla vrchol. To je trochu šokujúce zistenie, ak vezmeme do úvahy, že tento vrchol bol očakávaný niekedy okolo roku 2020.

Predpoklad, že sa najväčší spotrebitelia uhlia na svete snažia zbaviť tohto "špinavého paliva" a jeho využívanie, nedáva producentom tejto komodity príliš veľký manévrovací priestor. Priemysel sa nachádza v štrukturálnom úpadku a rok 2015 je možno rokom, kedy sa začne rozpadať na kusy.

Medzi tohtoročným januárom a aprílom sa spotreba uhlia v Číne znížila o 8 %. V USA je situácia podobná, plánujú sa tam prísne kontroly znečistenia a do decembra majú byť podľa odhadov uzavreté uhoľné elektrárne s výkonom 13 gigawattov.

Odchod uhlia zo scény v najbližších rokoch pravdepodobne len zrýchli. Regulácia emisií by totiž mali do roku 2025 obmedziť počet uhoľných elektrární o celú tretinu. Rad uhoľných elektrární je už zastaraná a malá a nebeží na plný výkon. Aj tak znamenajú pre uhoľný priemysel značnú stratu. Menej uhoľných elektrární totiž znamená menší  dopyt po uhlí od ťažiarov.

Situácia ale môže byť ešte horšia. Nielenže uhlie prestáva dávať ekonomicky zmysel, stráca aj ten morálny. Kampaň zameraná proti uhoľným spoločnostiam slávi úspech v mnohých krajinách, napríklad vo Veľkej Británii či v Nórsku. Pre uhoľný priemysel tak už existuje len niekoľko málo miest, na ktoré sa zamerať. Americký ani ázijský trh ale medzi ne prakticky nepatrí.

Po roku 2015 sa dostanú do platnosti mimoriadne prísne európske emisné pravidlá. Tepelná elektráreň v Novákoch patrí k najväčším znečisťovateľom na Slovensku. Vláda sľubuje zachovať ťažbu uhlia v baniach do roku 2035. Hornonitrianske bane Prievidza v roku 2014 expedovali 1 825 425 ton hnedého uhlia. Je to viac než 88 % domácej produkcie. Uhlie ťažia v bani Cigeľ, bani Handlová a v bani Nováky. Viac ako 98 %  ťažby tvorí prachové uhlie určené pre energetické účely.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy