Aktivita v ekonomike USA mierne rástla

Ekonomická aktivita v USA v apríli a v máji mierne rástla, hoci tento rast brzdili slabšie investície v plynovej a ropnej oblasti

Ekonomická aktivita v USA v apríli a v máji rástla miernym tempom, keď situáciu ovplyvňovali slabšie investície v ropnom a plynárenskom odvetví. V aktuálnej správe o stave ekonomiky to uviedla v stredu americká centrálna banka (Fed). Takzvaná béžová kniha vychádza z hlásení pobočiek Fedu v dvanástich menových dištriktoch. Väčšina regionálnych pobočiek Fedu uviedla, že priemyselná výroba buď stagnovala, alebo rástla. Rast však brzdil pokles ropného a plynárenského priemyslu.

„Dištrikt Dallas informoval, že predaj mechanizmov určených na prácu na ropných poliach ostáva slabý a medziročne výrazne oslabil. Dištrikt Philadelphia uviedol, že podnikanie v ťažbe plynu zaznamenalo negatívne výsledky, keďže poklesla aktivita v oblasti vrtov a oslabili kapitálové výdavky,“ informovala americká centrálna banka. „Dištrikt Boston uviedol, že spomalenie investícií v plynárenskom a ropnom priemysle bolo omnoho výraznejšie a rýchlejšie, ako sa očakávalo,“ doplnil Fed.

Súvisiace články

Aktuálne správy