Grécke firmy majú ťažkosti s prístupom k financovaniu

Španielske a nemecké firmy sa ľahšie dostávajú k úverom. Naopak, firmy v Grécku majú problémy si zabezpečiť financovanie, a to aj napriek celkovému zlepšeniu dostupnosti úverov v eurozóne, vyplýva z aktuálnej správy Európskej centrálnej banky (ECB). Informovala o tom agentúra Reuters.
ECB vo svojej polročnej správe o úverových podmienkach konštatovala veľké rozdiely medzi prosperujúcimi a chudobnými krajinami eurozóny. Konkrétne sa v správe ukázala drastická situácia, v ktorej sa nachádzajú grécke firmy. Ich zisky sa prudko prepadajú a výrazne sa sťažuje ich prístup k úverom. Vláda totiž stále márne rokuje o odblokovaní zvyšných peňazí z balíka pomoci, ktoré by odvrátili platobnú neschopnosť hroziacu krajine.
Spomedzi malých firiem, medzi ktorými ECB uskutočnila prieskum, v Nemecku až 29 % zaznamenalo v marci 2015 nárast obratu, v Španielsku to bolo 11 % firiem. Naopak, v Grécku 18 % a v Taliansku 12 % firiem zaznamenalo pokles.
Prístup firiem v Grécku a v niektorých ďalších krajinách k financovaniu sa ešte sťažuje. Takmer 30 % gréckych firiem signalizovalo ťažkosti so získaním úveru.
Správa ECB ilustruje rozdiely v rámci eurozóny, ktoré pretrvávajú aj napriek postupnému širokému oživovaniu ekonomiky. Tieto rozdiely často spôsobujú napätie, ako je aktuálny spor medzi ľavicovou gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi o úsporných opatreniach. Mnohí grécki politici tvrdia, že uťahovanie opaskov ničí ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy