Medziročná miera inflácie v Nemecku v máji vzrástla o 0,7 %

Medziročná miera inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, aj v máji vzrástla, už tretí mesiac po sebe a viac, ako analytici odhadovali. Májová miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Podľa rýchleho odhadu sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v máji zvýšil medziročne o 0,7 %, najstrmšie od septembra 2014, keď dosiahol 0,8 %. Analytici pritom očakávali, že sa tempo jeho rastu zrýchli o niečo menej, a to na 0,6 % z aprílových o 0,3 %.
V medzimesačnom porovnaní harmonizované ceny tovarov a služieb v Nemecku v máji stúpli len mierne, o 0,1 %, čo sa zhoduje s predpoveďami analytikov.
Aj neharmonizovaná miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike podľa rýchleho odhadu v máji vzrástla (štvrtý mesiac v rade) medziročne o 0,7 %. A oproti aprílu sa spotrebiteľské ceny v krajine zvýšili o 0,1 %.
Analytici takýto výsledok očakávali. Na ilustráciu, v apríli dosiahla medziročná miera inflácie v Nemecku 0,5 % a v medzimesačnom porovnaní ceny tovar a služieb v apríli stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy