Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike

Konflikt na východe Ukrajiny si vyberá veľkú daň a vážne škodí ekonomike, ktorá sa tento rok pravdepodobne prepadne o viac ako doteraz očakávaných 9 %. Uviedol to šéf misie Medzinárodného menového fondu (MMF) na Ukrajine Nikolaj Georgiev po skončení kontroly v Kyjeve. Informoval o tom britský portál BBC.

Podľa neho si ozbrojený konflikt s proruskými separatistami vybral už v 1. kvartáli väčšiu ako očakávanú daň z ekonomiky. Odhaduje, že do konca roka sa miera inflácie na Ukrajine vyšplhá až na 46 %. Ale reformné úsilie Ukrajiny hodnotí ako "veľmi silné".

MMF schválil Kyjevu záchranný úver vo výške 17,5 miliardy USD (15,95 miliardy eur) pod podmienkou, že zavedie úsporné opatrenia a reformy, ktoré krajine pomôžu skonsolidovať verejné financie a postaviť ekonomiku na nohy.

Koncom minulého týždňa ukončila misia MMF kontrolu na Ukrajine a označila pokrok, ktorý Kyjev dosiahol pri zavádzaní reforiem, za pozitívny. Ukrajina preto dúfa, že jej fond čoskoro uvoľní ďalšiu splátku z pomoci vo výške 2,5 miliardy USD.

Ale MMF pošle Kyjevu peniaze iba v prípade, že bude spokojný s reformami a ich výsledkami. Ukrajinská ekonomika sa pritom zmieta v hlbokej kríze, ktorú navyše sťažujú vysoké ceny energií, rozsiahla korupcia a konflikt so separatistami.

Georgiev na záver 18-dňovej misie skonštatoval, že rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny boli "konštruktívne" a obe strany dosiahli vo väčšine bodov zhodu.

Dodal, že čo sa týka výkonných kritérií, Kyjev všetky splnil a zavádza aj požadované štrukturálne opatrenia, aj keď s niektorými mešká. Ocenil, čo ukrajinská vláda dosiahla aj napriek "mimoriadne ťažkým podmienkam". Dodal, že v krajine sa objavili už prvé náznaky stabilizácie, napríklad hrubé devízové rezervy Ukrajiny do konca apríla mierne vzrástli na 9,6 miliardy USD a domáce vklady sa začínajú zotavovať.

V nasledujúcich dňoch bude pokračovať medzi oboma stranami diskusia o dokončení dohody na technickej úrovni, ktorú musí potom schváliť predstavenstvo MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy