Juncker varuje pred odchodom Grécka z eurozóny

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker upozorňuje, že prípadný odchod Grécka z eurozóny by "upevnil v hlavách ľudí myšlienku, že euro nie je neodvolateľné“.

Šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker varoval, že odchod Grécka z eurozóny môže poškodiť dôveru v jednotnú európsku menu. „Nezdieľam myšlienku, že budeme mať menej prekážok a obmedzení v prípade, že sa Grécko vzdá eura,“ povedal Juncker pre pondelkové vydanie novín Süddeutsche Zeitung.

Podľa Junckera by prípadný odchod Grécka z eurozóny „upevnil v hlavách ľudí myšlienku, že euro nie je neodvolateľné“. Juncker zároveň vyhlásil, že japonský premiér Šinzo Abe počas stretnutia s ním jasne povedal, že japonské investície v Európe závisia od dôvery v euro.

Grécko a predstavitelia veriteľov z eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) sa v uplynulých mesiacoch zasekli v rokovaniach, pričom sa neobjavujú náznaky prelomu. Tlak sa zvýšil vzhľadom na to, že Grécko musí 5. júna splatiť časť zo svojich záväzkov. Juncker vyzval MMF, aby ďalej podporoval Grécko. „Bez MMF to nebude fungovať,“ uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy