Index dôvery spotrebiteľov Michiganskej univerzity v máji klesol

Horšie ekonomické výsledky USA v prvých mesiacoch tohto roka sa prejavili na dôvere spotrebiteľov. Index Michiganskej univerzity v máji dosiahol 90,7 bodu po aprílovej úrovni 95,9 bodu. Informovala o tom agentúra AP.
Hoci index prevyšuje údaj z vlaňajšieho mája (81,9 bodu), stále ide o najnižšiu úroveň od novembra minulého roka. Napriek májovému poklesu si však väčšina ekonómov myslí, že nálada spotrebiteľov zodpovedá pozitívnemu vývoju výdavkov. „V nadchádzajúcich dvoch mesiacoch predpokladáme zvýšenie výdavkov,“ povedal ekonóm Jesse Hurwitz zo spoločnosti Barclays Research.
Renomovaný inštitútu Conference Board v utorok (26.5.) zverejnil svoj index spotrebiteľskej dôvery, ktorý v máji 2015 vzrástol na 95,4 bodu z aprílových revidovaných 94,3 bodu. Inštitút prisúdil tento vývoj lepšej situácii na trhu práce, kde v apríli pribudlo 223.000 nových pracovných miest. Nezamestnanosť klesla na 5,4 %, čo je najnižšia úroveň od mája 2008.
Spotrebitelia však stále majú dôvod na obavy. Americké ministerstvo obchodu dnes zverejnilo horšie správy o stave hospodárstva, než sa pôvodne očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli 2015 medziročne klesol o 0,7 %, pričom ministerstvo počítalo s nárastom o 0,2 %. Ekonomické výsledky USA poškodili najmä mimoriadne nepriaznivé zimné počasie a prudký nárast schodku obchodnej bilancie, ktorý spôsobilo posilnenie dolára a s ním súvisiace zdraženie vývozu a zlacnenie dovozu.

Súvisiace články

Aktuálne správy