ECB: Prečo musíme byť „veľmi opatrní“ s tlačením peňazí

, CNBC Foto: SITA

Európska centrálna banka (ECB) bude musieť byť "veľmi opatrná," pri svojom kvantitatívnom uvoľňovaní. Varovanie odznelo z úst vedúceho člena rady guvernérov centrálnej banky.

"S veľkým záujmom sledujeme americkú skúsenosť. Myslím si, že Fed robí celkom dobre, že je tak opatrný s jeho politikou taperingu,“ povedal Ewald Nowotny, guvernér rakúskej centrálnej banky, ako aj člen správnej rady ECB, pre stanicu CNBC.

Zatiaľ čo ECB spustila v marci tohto roka program nákupu dlhopisov za 60 miliárd eur mesačne, Federálny rezervný systém USA už začal pumpovať peniaze do svojho finančného systému oveľa skôr, v roku 2008. Dnes je americká centrálna banka už v procese tlmenia nákupu aktív pomocou takzvaného taperingu.

Vzhľadom k tomu, že program nákupu aktív ECB začala v marci, nečakane dobré ekonomické dáta z eurozóny viedli k istej špekulácii, že by kvantitatívne uvoľňovanie mohlo skončiť skôr, než je plánovaný termín v septemberi 2016. Avšak Nowotny naznačil, že ECB chce zostať pri existujúcom harmonograme.

"Bohužiaľ, ekonomická situácia v Európe je v porovnaní s USA v horšom stave, takže nie sme v rovnakom bode cyklu. Aktuálne sme na vzostupe, ale je to neskôr, ako v USA," vyjadril sa Nowotny.

Jedným z problémov ohľadom dlhodobého vplyvu QE je, že znižuje hodnotu úspor a dôchodkov devalváciou aktív, ako sú dlhopisy, ktoré tvoria kľúčovú časť týchto aktív. V rovnakom čase, historicky nízke úrokové sadzby znamenajú, že výnosy z úspor sú znížené. Nowotny varoval, že "tento svet ultra nízkych úrokových sadzieb nie je dlhodobo udržateľný".

Rekordne nízke úrokové sadzby vytvárajú rastúci tlak na poisťovacie spoločnosti a banky, pre ktoré je stále ťažšie nájsť aktíva s takými výnosmi, ktoré by im pokryli náklady. Na bankové spoločnosti potom opatrenia ECB vytvárajú tlak z hľadiska ich ziskovosti, uviedla ECB v správe, ktorú zverejňuje dvakrát do roka.

Celkovo existujú pre finančnú stabilitu eurozóny štyri hlavné riziká. Najväčším z nich je podľa viceprezidenta ECB Vítora Constancia prípadný masívny výpredaj na akciovom a dlhopisovom trhu, ktorý by mohol podkopať ešte stále nestabilné oživovanie ekonomiky celého menového bloku. Obavy ale vyvoláva aj udržateľnosť dlhu v súkromnom a verejnom sektore a zlé úvery, ktoré dusia súvahu bánk. Znepokojujúce je podľa ECB aj rozrastajúce sa tieňové bankovníctvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy