Už žiadne testovanie na zvieratách: Pre skúšky vzoriek liekov a drogérie si vytlačíme ľudskú kožu

, CNBC Foto: SITA

Zabudnite na 3D tlač lacných plastových figúrok a hračiek, hranice sú už posunuté úplne inde. Tlač živého ľudského tkaniva, to je to, čo zaujíma ľudí z veľkého biznisu.

Spoločnosť Procter & Gamble, najväčší producent spotrebného tovaru na svete, sa zapojila do grantu, v ktorom by výskum 3D bioprintingu mohol priniesť pre firmu zaujímavé aplikácie. "Chceme poznať možnosti bioprintingu. Je to určite veľmi intezívne sa rozvíjajúca oblasť," povedala profesorka Elena Lurie-Luke, ktorá stojí na čele až P & G Global Life Sciences Open Innovation business. "Máme rad rôznych modelov umelo dopestovanej kože a  pracujeme ďalej, k čomu nás zaväzuje oblasť na ktorú sa sústredíme, starostlivosť o krásu. Ak chce niekto robiť inovácie a zaujíma sa o nové možnosti, nemal by bioprinting prehliadať," dodala. Lurie- luke.

Bioprinting pracuje tak, že pri kultivácii ľudských buniek sa biologický atrament umiestnený do zásobníkov vytláča tryskami pre tlač. Takáto biotlačiareň vytvára vzor buniek z vrstiev poprekladaných gélom na vodnej báze známeho ako hydrogél, ktorý sa používa ako „lešenie“ pre bunky. Vytlačené tkanivo sa potom nechá prirodzene rásť, následne sa hydrogél odstráni. 3D tlač prispieva k urýchleniu procesu vytvárania tkanív a prináša aj určitú presnosť. Predtým sa všetko robilo ručne, bunky sa do želatíny umiestňovali pomocou pipety.

P&G nie je jedinou spoločnosťou, ktorú vznikajúce možnosti novej technológie zaujímajú. Aj L'Oréal, francúzska kozmetická skupina, už pred mesiacom ohlásila partnerstvo s americkým start-upom Organovov, v projekte 3D tlače ľudskej kože. L'Oréal už má štyri roky svoje laboratórium v ​​Lyone, ktoré sa zameriava na výrobu kožných tkanív in vitro. Založené bolo v čase, kedy sa kozmetické spoločnosti začali odkláňať od testovania na zvieratách.

Bioprinting je v hľadáčiku aj farmaceutických firiem, ktoré neustále hľadajú spôsob, ako urýchliť a znížiť náklady na vývoj a testovanie liekov. Organovo, ako prvá verejne obchodovaná 3D bioprintingová spoločnosť na svete, vyvinula živé tkanivo pečene pre lekársky výskumu liečiv a klinické štúdie.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že takto vypestované tkanivo by sa jedného dňa dalo použiť na výrobu náhradných orgánov pre pacientov zúfalo odkázaných na transplantáciu. Nie je však pravdepodobné, že by sa takýto scenár stal realitou v najbližších 20 rokoch. Zatiaľ čo konvenčná 3D tlač z plastov sa po prvý krát objavila asi v roku 1980, bioprinting je aj dnes stále v počiatočnom štádiu vývoja. Táto technológia sa v súčasnej dobe používa pre výskum, ale niekoľko firiem, napríklad spomínané Organovo, sa pokúša výrobu vytlačených tkanív komercializovať.

Nový grant, ktorého súčasťou je aj P&G, je päťročný s vypísanou sumou  60 miliónov dolárov. Garantom je singapurská vládna agentúra pre vedu, technológiu a výskum. Je otvorená pre všetky výskumné ústavy v krajine. "Registrujeme veľký záujem spoločností z oblasti spotrebného tovaru aj farmabiznisu. Stratégia P&G zapojiť sa do grantu je pravdepodobne veľmi nákladovo efektívny spôsob, ako získať  prehľad o všetkých možnostiach technológie," povedal Brian Derby, profesor na univerzite v Manchestri.

Súvisiace články

Aktuálne správy