M. Draghi upozorňuje na riziko štrukturálnych rozdielov v eurozóne

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi na víkendovom výročnom stretnutí centrálnych bankárov v portugalskej Sintre upozornil na veľké nebezpečenstvo, ktoré spočíva v podstatných štrukturálnych rozdieloch členov eurozóny. V dnešnom vydaní o tom informuje rakúsky denník Die Presse. „V menovej únii si nemožno dovoliť veľké a čoraz zväčšujúce sa štrukturálne rozdiely medzi krajinami, lebo svojou povahou by sa mohli stať výbušnými,“ uviedol Draghi. Dodal, že rast rozdielov ohrozuje existenciu EÚ a tým aj eurozóny.
Draghi mal vo vystúpení na zreteli rozdiely medzi krajinami ako Nemecko a Grécko. Kým Berlín sa usiluje o rovnováhu medzi príjmami a výdavkami, Atény silno zaostávajú v hospodárskych reformách. V eurozóne, ktorá má 19 členov, pretrvávajú veľké rozdiely napríklad v regulácii pracovného trhu, či prepúšťania zo zamestnania.
Poskytnutie záchranných balíkov krajinám ako Írsko, Portugalsko a Grécko vyvolalo medzi členmi eurozóny napätie. Nemecko žiadalo od spojencov, aby zaviedli konzervatívny kurz štátnych výdavkov, kým jeho partneri v spoločenstve vyčítali Berlínu, že tým by sa priestor pre rast ich ekonomiky obmedzil.

Súvisiace články

Aktuálne správy