Čistý zisk firmy Südzucker klesol o 93 %

Najväčší európsky výrobca cukru za svoj účtovný rok končiaci sa v závere februára vykázal čistý zisk 20,1 mil. eur, v predošlom účtovnom roku bol v sume 280,3 mil. eur

Čistý zisk nemeckej spoločnosti Südzucker, ktorá je najväčším výrobcom cukru v Európe, za jej účtovný rok končiaci sa v závere februára medziročne klesol o 93 %. Spoločnosť vykázala čistý zisk v sume 20,1 mil. eur, pričom v predošlom účtovnom roku bol v objeme 280,3 mil. eur. Európske ceny cukru v uplynulom roku prudko oslabili, pretože Európska únia povolila väčší dovoz a plánuje v roku 2017 zrušiť kvóty na výrobu cukru.

Prevádzkový zisk firmy Südzucker za jej účtovný rok 2014/15 klesol na 181 mil. eur z úrovne 622 mil. eur. Spoločnosť preto zredukovala výšku dividend o polovicu na 0,25 eura na akciu. Südzucker stále očakáva, že jeho ročný prevádzkový zisk v strednodobom horizonte stúpne na 550 mil. eur, ale zopakoval, že v tomto roku ešte klesne a bude v pásme 50 až 150 mil. eur.

„Pripravujeme sa na bolestivý proces prispôsobovania sa,“ povedal novinárom generálny riaditeľ firmy Wolfgang Heer. „Napriek tomu sme presvedčení, že sme ako firma pripravení na nadchádzajúce výzvy, vrátane očakávanej konkurencie na európskom trhu s cukrom,“ konštatoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy