Rast súkromného sektora eurozóny sa v máji spomalil

Ekonomika eurozóny stráca dynamiku. Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore sa v máji spomalilo druhý mesiac po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Zložený index nákupných manažérov (PMI) firmy Markit Economics pre súkromný sektor eurozóny v máji 2015 podľa prvého odhadu klesol na 53,4 bodu z 53,9 bodu v apríli. Experti počítali, že index zostane na aprílovej úrovni. Indikátor aktivity sa však naďalej pohybuje nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles od expanzie.
Prieskum Markit ukázal, že aj napriek spomaleniu rast zostáva dostatočne silný na to, aby stimuloval firmy k prijímaniu nových zamestnancov. Tvorba nových pracovných miest bola v máji najrýchlejšia za štyri roky.
PMI pre výrobný sektor eurozóny sa v máji zvýšil na 52,3 bodu z 52 bodov v apríli, pričom prognózy počítali s jeho poklesom na 51,8 bodov. Naopak, PMI pre sektor služieb padol viac, než sa predpokladalo. Index sa znížil na 53,3 bodu z 54,1 % pri očakávaných 53,9 bodu.
„Priemerná hodnota PMI pre 2. kvartál zatiaľ signalizuje, že HDP by mal rásť tempom približne na úrovni 0,4 % ako v prvých troch mesiacoch tohto roka,“ uviedol ekonóm Markit Chris Williamson. To znamená, že ekonomika eurozóny by tento rok mohla vzrásť približne o 2 %, čo by bolo najviac od roka 2010, dodal Williamson.

Súvisiace články

Aktuálne správy