Eustream navrhuje koncepciu integrácie trhu v regióne strednej Európy

Slovenský prepravca zemného plynu Eustream prichádza s novým konceptom na zvýšenie technickej kapacity na prepravu plynu a rozšírenie kapacity existujúcej trasy medzi prepojovacími bodmi Lanžhot (CZ/SK) a Baumgarten (SK/AT). Zvýšená kapacita pomôže posilneniu integrácie českého, slovenského a rakúskeho trhu s plynom. Informoval o tom dnes hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.
„Využívaním plynovodu Nord Stream na dopravu zemného plynu do Európy sa severo-južný smer stal dôležitou súčasťou prepravných aktivít českého a slovenského prepravcu plynu. Kapacita v tomto smere je v súčasnosti rezervovaná blízko svojej maximálnej hranice,“ uviedol generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.
Inžinierske štúdie vykonané v Eustreame naznačujú možnosť prípadného zvýšenia technickej kapacity tejto infraštruktúry, napríklad prostredníctvom výstavby novej kompresorovej stanice už do roku 2018. Novovzniknutá kapacita by sa mala použiť na hlbšiu integráciu trhov v troch susedných krajinách, čo by malo viesť aj ku konvergencii cien.
„Vytvorenie virtuálneho potrubia cez slovenské územie v existujúcom potrubnom systéme sa javí ako najvhodnejšie riešenie, ako rýchlo a efektívne dosiahnuť cieľ. Je to zároveň podstatne finančne efektívnejšie a ekologickejšie riešenie, ako by bola výstavba ďalšieho úplne nového plynovodu,“ uzatvoril Ňukovič.
Realizácia navrhovaného konceptu by zlepšila účinnosť existujúcej infraštruktúry v smere Lanžhot–Baumgarten a významne by prispela k likvidite trhu s minimálnymi nákladmi, najmä v porovnaní s akýmkoľvek iným riešením.
Koncept, s ktorým prichádza Eustream, je reakciou na závery posledného Madridského fóra regulátorov z apríla 2015, ktorý vyzýval na väčšiu integráciu trhov v strednej Európe. Ak sa podarí zrealizovať návrh na kapacitné posilnenie Česka, Rakúska a Slovenska, posilní sa nielen integrácia trhov, ale aj bezpečnosť dodávok zemného plyn v regióne strednej Európy. Eustream je pripravený tento nový koncept aktívne podporovať a poskytnúť svojim partnerom o tomto zámere maximálne množstvo detailov.
Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy