Stavebníctvo SR sa vyvíjalo lepšie ako priemer EÚ

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny v marci medzimesačne posilnila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,5 %. Na Slovensku sa zvýšila o 1,7 %

Sezónne upravená produkcia stavebníctva eurozóny v marci medzimesačne posilnila o 0,8 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie o 1,5 %. Oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabila marcová produkcia stavebného sektora eurozóny o 2,7 % a v celej EÚ o 1,3 %. Vyplýva to z prvého odhadu, ktorého výsledky zverejnil v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Produkcia slovenského stavebného odvetvia sa v marci vyvíjala lepšie ako priemer celej eurozóny a EÚ v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní. Oproti februáru tohto roka slovenská stavebná výroba vzrástla o 1,7 % a v porovnaní s vlaňajším marcom bola vyššia o 7,9 %.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzimesačne stavebná produkcia vzrástla v sledovanom mesiaci najviac v Maďarsku (6,3 %), v Rumunsku (4,4 %) a vo Veľkej Británii (3,8 %). Produkcia klesla v Španielsku (-1,4 %) a v Bulharsku (-0,7 %).

V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška oslabila stavebná produkcia najviac v Španielsku (-8 %), vo Francúzsku (-5,3 %) a v Slovinsku (-4 %). Najviac sa zvýšila v Rumunsku (13,3 %), Maďarsku (12,7 %) a v Holandsku (11,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy