Moscovici vyzýva na urýchlenie rokovaní s Gréckom

Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici vyhlásil, že rokovania sa musia zrýchliť, aby sa podarilo dohodu dosiahnuť v najbližších týždňoch

Rokovania medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi sa musia urýchliť, aby Atény dosiahli dohodu počas nasledujúcich niekoľkých týždňov. Uviedol to európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici. Zároveň vyhlásil, že to je možné. Podľa jeho slov v rozhovoroch Grécka a jeho veriteľov nastal významný pokrok, stále však medzi rokujúcimi stranami existujú veľké rozdiely najmä v oblasti dôchodkov a trhu práce. Grécki predstavitelia uviedli, že dohoda s veriteľmi sa musí dosiahnuť do 5. júna. V reakcii na to Moscovici povedal, že si uvedomuje „napätú“ situáciu Grécka v oblasti likvidity, odmietol však hovoriť o konečnom termíne.

Grécky minister financií Janis Varoufakis v pondelok povedal, že krajina je veľmi blízko k dohode s veriteľmi. Povedal tiež, že Grécko nemá v úmysle vrátiť sa k drachme. „Myslím, že sme veľmi blízko k dohode… povedzme do týždňa,“ povedal Varoufakis pre Star TV. Zároveň dodal, že o inej mene nerozmýšľajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy